La responsabilitat, Roger Cerdà i el Gran Teatre

362

ARTICLE D’OPINIÓ | Josep Maria Sebastià. Secretari Comarcal de Compromís.

Durant la campanya electoral Roger Cerdà no va dubtar a demanar els vots per a fer “un govern d’una sola veu”. El que es va callar és que per tal de pactar amb la dreta estava dispost a que eixa veu fora sols castellana. Que la programació del Gran Teatre d’ací a final d’any siga exclusivament en castellà és marginar la nostra llengua i un greu incompliment del deure institucional de promocionar la llengua i la cultura valencianes. Hi ha un consens científic al voltant que per preservar el valencià i evitar el seu retrocés, és fa necessari donar prestigi al seu ús. Una de les vies principals per aconseguir aquesta finalitat és l’ús de la nostra llengua a tots els àmbits, en especial el cultural. Si les actuacions en valencià tenen una menor assistència, el que s’ha de fer és continuar programant-les per acostumar al públic, no llevar-les. Bona part del públic ha sigut educat en un sistema que ignorava el que no fora la cultura en castellà i és un treball a llarg termini ensenyar que també hi ha cultura en la nostra llengua, que no som menys que ningú.

Estem orgullosos d’haver sigut un des bastions en la defensa de la nostra llengua, costums i institucions i rememorem la crema de la nostra ciutat i el genocidi cultural que vam patir en aquesta defensa. Però, actuacions com les de la regidora María Beltrán (regidora de Teatre i Falles) van en contra d’aquest esperit majoritari a la nostra ciutat. Ciudadanos és un partit centralista que al lloc d’assumir i celebrar la diversitat cultural ens vol uniformitzar per facilitar el control absolut de tot per part de les elits amb seu fiscal, moral i mental a Madrid. Deixant el Gran Teatre a les seues mans, Cerdà, a canvi de poder fer i desfer sense donar explicacions, ha obert la porta a que la dreta instaure a Xàtiva un programa encobert d’arraconament de la llengua i cultura valencianes i de laminació del progressisme a la ciutat. L’esquerra es fonamenta al reconeixement i l’alegria per la diferència, a respectar les persones i comprendre que les polítiques estan al seu servei i que no es pot marginar a ningú per ser el que és. La identitat, la llengua, la cultura d’un poble són importants i la seua pèrdua és el camí a la retirada de tot tipus drets. La madrilenyització del poble valencià és el primer pas en una campanya de submissió de les persones per tal d’imposar retallades socials i de pensions o pèrdues de drets laborals. Un poble submís i sense esperit crític és més fàcilment manipulable i s’empassarà allò que convinga a les elits depredadores a les que serveix la dreta. Quin serà el pas següent de María Beltrán? Llevar de la programació les obres crítiques que denuncien el sistema perquè va més gent als musicals? El gran Teatre és públic precisament perquè la seua finalitat és cultural, no la venda de més entrades. Mesurar les coses únicament pel seu valor econòmic és el que fa la dreta, l’esquerra entén que hi ha vida i necessitats més enllà dels diners. La gran pregunta és si Roger Cerdà i la regidora de Cultura, Raquel Caballero, tenen la capacitat de comprendre tot això i saben quina és la seua obligació moral i institucional.

Hem patit massa anys de madrilenyització de les nostres vides, de ser reprimits des de les institucions per no encaixar en l’ideal feixista d’un estat amb una única llengua (la dels poderosos) i una única cultura (la dels poderosos també). No podem permetre que això s’instal·le altra vegada a les institucions i menys al principal espai cultural de la nostra ciutat.

Roger Cerdà i la regidora de cultura Raquel Caballero es van presentar a les eleccions amb unes sigles i un programa que es declaraven de progrés. Estan faltant a la seua obligació moral d’impedir que el Gran Teatre es transforme en un arma contra la nostra cultura i drets. No poden continuar permetent que María Beltrán el transforme en una eina al servei de la dreta i les retallades. Tenen dos camins, o assumir les seues obligacions i posar a Beltrán al seu lloc o assumir les seues responsabilitats i tornar-se a casa perquè estan fallant a la nostra Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva