Solopizza Xàtiva

Aquest diumenge 15 d’agost es va fallar el premi de pintura Juan Francés de la Fira d’Agost, amb un premi de 5.000 euros que ha aconseguit el madrileny Paco Díaz Salas amb la seua obra «Roma VIII», realitzada en tríptic d’oli sobre lli.

Paco Díaz Salas és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid i ha sigut guardonat entre d’altres amb el premi XVI Certamen de Pintura Contemporània Casimiro Baragaña (2020), el Premi Internacional de Pintura Francisco Zurbarán (2017) o el primer premi del XLV Concurs Internacional de Pintura Villa de Fuente Álamo (2017).

Amb «Roma VIII» l’autor construeix paisatges a partir d’escultures romanes. Als plecs de les vestimentes es pot veure un món concentrat en uns pocs centímetres de marbre, que bé podria ser la maqueta d’un paisatge quilomètric.

A més a més, el jurat també ha decidit atorgar dos accèssits, valorats cadascun d’ells en 1.500 euros, per a les obres presentades per Antonio Varas de la Rosa (Carbajosa de la Sagrada, Salamanca), titulada «Miradas. Paisanajes» realitzada en tècnica oli sobre taula; i la del xativí Miguel Soro García amb «Retrato de Juan Francés» realitzada en tècnica acrílic/collage sobre taula.

Antonio Varas de la Rosa va cursar els seus estudis a la facultat de Belles Arts de San Fernando de Madrid, i en els últims anys ha sigut finalista a premis i certàmens com ara el IV Saló de Primavera de pintura realista de Madrid, el premi de pintura de la ciutat de Martos (Jaén), el premi de pintura de Manises (València), el certamen de Pintura «Carta Puebla» a Ciutat Real o el de Fregenal de la Sierra (Badajoz). El quadre «Miradas. Paisanajes» reflecteix set retrats i les seues diferents mirades.

Per la seua part, Miguel Soro ha guanyat al llarg de la seua trajectòria artística premis com el concurs de pintura ràpida d’Alberic i Benigànim en 2017 o el concurs de pintura de Quart de Poblet en 2016, a més de ser finalista en molts altres certàmens. En «Retrato de Juan Francés» empra retalls d’imatges referents a l’art, entre les quals podem trobar, per exemple, pintures com la «Gioconda».

A més a més, en la mostra del Premi de Pintura Juan Francés 2021, que es pot visitar a la sala de Columnes de la Casa de Cultura fins a l’11 de setembre, també podem trobar la selecció de les obres finalistes del certamen d’aquest any. Entre elles trobem artistes procedents de Centelles (Barcelona), Canals, Tabernes Blanques, Burgos, Cambrils (Tarragona), Madrid, Bormujos (Sevilla), Albacete, Miguelturra (Ciutat Real), Xirivella, Las Pajanosas (Sevilla), Ponferrada, Zamora, Terradillos (Salamanca), València, Huercal de Almería, Casanueva (Granada), Alacant, Vilanova i la Geltrú (Barcelona), Daimús, Saragossa, Dénia o la del xativí Francisco Javier Soro Montaner.

El jurat de la present edició ha estat conformat pel catedràtic de dibuix Ricart Juan, el professor de Secundària especialitzat en dibuix Ernest García Lledó, el comissari d’exposicions plàstiques i representant de la família Francés Octavi Ballester i el filòsof i artista plàstic Miquel Mollà.

WhatsApp Portal de Xàtiva