Solopizza Xàtiva

El Nadal ja és ací i amb ella venen els adorns de l’arbre, el Betlem, el menú de Nit de Nadal i Nit de cap d’any, la carta als Reis Mags. Tota la família es prepara per a l’ocasió i, com a part de la família que són, també les nostres mascotes han d’estar llestes. Segons dades que maneja www.nutritienda.com, la botiga en línia líder en productes de salut, bellesa i mascotes a Espanya, hi ha aproximadament 29 milions de mascotes al nostre país i més de la meitat de les llars espanyoles conviu amb una. Un terç d’ells són gossos mentre que 2 de cada 10 són gats. La resta dels animals de companyia són peixos, ocells, rèptils i xicotets mamífers, com a conills i fures.

Aquests 29 milions d’animals amb els quals compartim la nostra vida es mereixen gaudir d’aquestes boniques dates amb nosaltres de manera segura. I és que el Nadal implica alguns riscos per a ells que no són fàcils d’intuir. Els gossos i els gats, que sempre estan amb nosaltres, es mouen per la casa i tafanegen els adorns i el menjar, són els que necessiten més atenció. Per això, i per a evitar que les festes siguen perilloses per als nostres amics peluts, els experts de Nutritienda.com han recopilat alguns consells molt importants per a cuidar la seua salut per Nadal:

1. Evitar les plantes tòxiques

Hi ha plantes i olors que són molt perillosos per als animals, i diversos d’ells són típics d’aquestes festes. La flor de Pasqua, el vesc i el eléboro (o rosa de Nadal) són tòxics per als gossos i els gats. Si ingereixen una fulla, poden patir diarrea, vòmits i fins i tot convulsions. De fet, el simple contacte amb la flor de Pasqua ja irrita la pell dels gossos.

2. Ancorar bé els adorns

Els peluts són grans exploradors i els encanta ensumar i investigar tot el que arribe nou a casa. Per aquest motiu, és recomanable evitar les cintes o les garlandes, ja que poden engolir-les. Igualment, és millor no posar adorns que es trenquen amb facilitat, com els de cristall. Per això, el més recomanable és optar per decoració de plàstic dur o fusta, que no es trenque si cau a terra. Quant a les llums, cal ancorar-les bé perquè cap cable quede solt o, si és possible, optar per llums amb piles.

Quant a l’arbre, cal assegurar-se que està ferm i té un suport ample i estable. A més, es pot reforçar lligant-ho amb una corda a la paret, perquè no caiga fins i tot encara que bolque el suport. Així mateix, ha de col·locar-se en una zona per la qual l’animal no passe habitualment (per exemple, que no estiga en el camí cap a la seua menjadora o el seu llit), perquè no el colpege sense voler. Finalment, cal tindre en compte que les llums, les cintes o les garlandes amb les quals decorem l’arbre són fàcils d’agarrar per als animals i poden fer que els caiga damunt.

3. Mantindre la desparasitació al dia

La desparasitació ha de fer-se de manera periòdica durant tot l’any, però és imprescindible portar-la al dia en aquestes dates, sobretot per als gats. Els gossos s’exposen als patògens en cada passeig, però els gats casolans només estan exposats a allò que els humans portem del carrer. En aquestes festes, moltes persones passen per la nostra casa (familiars, amics…), la qual cosa augmenta el risc que algun microorganisme nociu entre en la nostra llar.

4. Compte amb les veles

Una casa amb un gos o un gat sempre corre el risc que alguna cosa caiga o es trenque. Per això, les veles són una de les decoracions nadalenques més perilloses. En cas que vulguem gaudir de l’acollidora llum que aporten, és important col·locar-les en una zona de difícil accés per a la nostra mascota i apagar-les sempre que no siguem a prop. Una altra bona opció és triar veles de LED, que imiten molt bé a les autèntiques, però sense foc.

5. Donar-los un capritx adaptat a ells

El Nadal és una època de golafres i de dolços, però no per a les nostres mascotes. Per exemple, el xocolate és molt tòxic per als gossos i els gats; la teobromina present en el xocolate negre i amb llet és verinosa i pot arribar a ser mortal, per la qual cosa cal tindre molt d’ull de no deixar el torró de xocolate al seu abast.

És normal que els animals se senten temptats, com nosaltres, pels aliments d’aquestes festes, però no convé donar-los qualsevol menjar que ens sobre. És probable que el menjar que nosaltres prenem siga massa grassa, salada o dolç per a ells, per la qual cosa els pot costar digerir-la i implicar-los problemes digestius, sobretot si no estan acostumats a menjar alguna cosa que no siga pense.

No obstant això, això no implica que no puguen gaudir d’un capritx nadalenc. Hi ha una enorme varietat de llepolies, snacks i joguets dissenyats especialment perquè s’ho passen com a xiquets.

6. Afegir un suplement digestiu

Igual que les persones, les nostres mascotes poden patir els excessos del Nadal. És habitual donar-los algunes llepolies de més, especialment en les reunions familiars (l’avi li dona una llepolia quan ningú mira, els cosins li donen una mica de polit per davall de la taula…), i això els passa factura. Per a ajudar-los, una bona opció és afegir durant les festes algun suplement que afavorisca la digestió i protegisca l’estómac.

7. Preparar una farmaciola

Mai se sap què pot passar. Potser un xicotet tall, un colp o una lleu cremada. Sempre hem de tindre a mà el telèfon del nostre veterinari d’urgència, però, per als incidents lleus, tot l’imprescindible ha d’estar en una xicoteta farmaciola. Gases, benes, esprai cicatritzant, sèrum fisiològic o tisores no han de faltar.

Noelia Suarez, directora de comunicació de Nutritienda.com, ha dit: “El Nadal és una època de celebració, de passar temps amb els quals més volem i de gaudir amb ells, i això inclou a les nostres mascotes, per descomptat. Però hi ha alguns aspectes del Nadal que poden fer que siga un malson per a ells: la pirotècnia o les plantes tòxiques són alguns d’ells. Crear un entorn acollidor i segur és el primer pas perquè se senten còmodes en unes festes bastant sorolloses i atrafegades, especialment si tendeixen a espantar-se o són molt nerviosos. En Nutritienda.com sabem que els animals són un més de la casa i que es mereixen gaudir d’aquestes dates; per això, aquests consells senzills ajudaran a crear aquest entorn segur que els nostres animals es mereixen“.

WhatsApp Portal de Xàtiva