Molta picor, butllofes o lesions violàcies són els símptomes de les picades de mosquit tigre

510
  • Especialistes de Manises recomanen aplicar fred local i evitar rascar les lesions perquè augmenten la grandària, picor i inflamació d’aquestes
  • Si la inflamació és molt cridanera, el dolor és intens o apareix febre és necessari acudir a Urgències

Durant l’època d’estiu ens trobem amb freqüència el problema de picades d’insectes, en la seua majoria, mosquits. En els últims anys, els mosquits tigre han arribat des del continent asiàtic al litoral mediterrani per a quedar-se. Amb freqüència, les seues picades s’assemblen a les picades dels mosquits habituals, no obstant això, aquestes picades solen ser més doloroses, piquen més, produeixen butllofes i lesions violàcies. Quan això ocorre, “el primer que hem de fer és aplicar fred local i evitar rascar les lesions, ja que afavoreix l’alliberament de mediadors inflamatoris que augmenten la grandària, picor i inflamació i podria afavorir sobreinfeccions secundàries de la pell”, indica la Dra. María Elena Álvaro Toquero, del Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises.

A més, quan aquestes picades es produeixen en xiquets molt xicotets, sobretot en nounats i lactants, cal controlar els símptomes i aspecte d’aquestes picades, ja que en aquests casos solen ser més perilloses. “Quan l’aspecte de la picada és dolent i si la inflamació és molt cridanera, el dolor és intens o apareix febre és necessari acudir a Urgències”, indica l’especialista, qui afig que qualsevol picada i els símptomes produïts seran més greus com més baixa siga l’edat del xiquet.

I, com podem evitar-les?

Per a evitar les picades, la Dra. Álvaro Toquero recomana estar atent quan el xiquet es trobe en entorns en els quals habiten aquest tipus de mosquits, com pot ser en llocs aigua estancada com a piscines, bidons o abeuradors de mascotes. Per tant, és important intentar buidar, cobrir o recanviar l’aigua amb freqüència.

Respecte als repel·lents, l’especialista aconsella usar productes d’aplicació tòpica, però assenyala que “els braçalets i pegats no són efectius. Els repel·lents més eficaços són els que contenen DEET, la concentració dels quals pot variar entre el 10% i el 40%. Com més gran siga la concentració més duradora serà la seua protecció. No obstant això, cal tindre en compte que les concentracions superiors al 30% no ofereixen més avantatges i no es recomanen en xiquets. “En general, aquest producte ha d’evitar-se per davall dels 2 anys”, conclou la doctora.

WhatsApp Portal de Xàtiva