Solopizza Xàtiva

Federica Bau (Sesto San Giovanni, 1990), s’ha imposat en la XV edició de la Biennal Internacional de gravat Josep de Ribera de Xàtiva amb l’obra «Orain II», realitzada amb la tècnica aiguatinta i aiguafort; fotopolímer i fotogravat.

La jove artista italiana, assentada en Espanya per tal d’ampliar la seua formació artística i el seu desenvolupament professional, va concloure en 2014 els estudis d’il·lustració en l’Escola Massana de Barcelona i durant 2017 va realitzar el Màster d’Obra Gràfica en la Fundació Ciec de Betanzos. Actualment realitza la seua obra artística als tallers de la Fundació Bilbaoarte. Ha rebut ja nombrosos premis, entre els que destaquen el Premi Jesús Núlez d’Art Gràfica de la Diputació d’A Corunya i el Premi de Gravat i Vi de la Fundació Vivanco de Logronyo (La Rioja). Ara, suma al seu palmarès el Premi Josep de Ribera de Xàtiva, valorat en 4.500 euros.

A més de la guanyadora, el jurat també ha reconegut, per la seua qualitat, tres Mencions d’Honor: a Ariel Kofman (Argentina) per «Ciudad de CATVdrales» en tècnica Xilografia; a Mehrdad Khataei (Iran) per «Chronicle of a Suspense in Zero Degree 2» en tècnica aiguafort i aiguatinta; i a Carmen Isasi Martínez (Madrid) per l’obra «A resultas de lo que cae» en tècnica fotogravat.

El jurat d’aquesta edició 2019 ha estat conformat per primera vegada en la història íntegrament per dones: la Doctora i professora de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, Amparo Berenguer Wieden; l’artista plàstica i gràfica Mercedes Balaguer Mitjans; i la Doctora en Belles Arts per la UPV i guanyadora de la IV Biennal del Gravat de 1997 Anzhela Malyshava. A més a més, van estar també presents la regidora de Cultura de Xàtiva Raquel Caballero, el president del Rotary Club Xàtiva Rafael García, i el tècnic responsable de la Casa de Cultura Josep Sanchis, en qualitat de secretari.

L’acte d’inauguració de la mostra, on quedaran exposades les 38 obres seleccionades pel jurat, tindrà lloc el proper dilluns 18 de novembre a les 20 de la vesprada a la Casa de Cultura de Xàtiva. Allí es donarà a conèixer també el catàleg on es reprodueixen a color les obres premiades i seleccionades.

L’assistència de públic a l’exposició de gravats de Xàtiva és molt concorreguda durant el mes que dura el període d’exhibició, acudint i fins i tot grups d’alumnes de Belles Arts a més de professors i especialistes en gravat de diverses procedències.

La participació d’enguany ha estat provinent de països com Taiwan, Estats Units, Argentina, Polònia, Itàlia, Iran, Índia, Bulgària, Bielorússia, Àustria, Mèxic i Espanya.

«Cal destacar que per primera vegada hem comptat com a jurat amb tres dones, entre les que es trobava Anzhela Malyshava, qui va estar guanyadora d’aquest mateix certamen. S’han presentat al voltant de 150 obres de més d’una desena de països, sent guanyadora una jove italiana com Federica Bau. Això demostra que la biennal de gravat és un premi consolidat i de gran prestigi internacional després dels quasi trenta anys que porta celebrant-se», ha destacat la regidora de Cultura Raquel Caballero.

WhatsApp Portal de Xàtiva