Bocairent recupera el nom del carrer dedicat al diputat Josep Joaquim Castelló

El polític local va participar en les Corts de Cadis que van redactar la primera constitució democràtica espanyola el 1812

Bocairent inicia l’any del bicentenari de la primera constitució democràtica espanyola amb la recuperació del carrer dedicat al polític Josep Joaquim Castelló nascut a la localitat el 1747 i que va ser diputat a les Corts de Cadis que van promulgar el text. D’aquesta forma, es fa efectiva la proposta de l’alcalde Josep-Vicent Ferre aprovada en l’última sessió del Ple municipal per la qual el vial que fins ara estava dedicat a Blasco Ibáñez torna a la denominació que va tenir fins l’acabament de la Guerra civil.

Durant el seu segon discurs d’investidura, Ferre ja va recordar la intervenció del diputat a les Corts de Cadis i va afirmar que “dos-cents anys després, reivindiquem per a la política el que Castelló defensava per a l’administració, és a dir, la separació dels corruptes i la defensa de tots aquells que ens esforcem a fer de la política un art noble, digne i responsable, que es plantege com a finalitat primordial la de procurar el bé comú de tots els ciutadans i ciutadanes”. Així, Castelló està considerat com un lliberal moderat i un defensor del principi modern de la separació de poders.

A més, va exercir com a professor de filosofia de la Universitat de València i com a geògraf. De fet, va escriure la “Descripción geográfica del reyno de Valencia formada por corregimientos” considerada un precedent de l’obra del botànic Josep Cavanilles de qui era amic. Per tot això, l’Ajuntament de Bocairent té previst organitzar al llarg de l’any tota una sèrie d’activitats que servisquen per commemorar la Constitució del 1812 i per celebrar la participació d’un dels seus veïns, el diputat Castelló, en l’esdeveniment.