Solopizza Xàtiva

Centelys

PoolWork Xàtiva

El regidor de Sanitat José Vicente Benavent i el tècnic de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (UPPCA) han comparegut aquest dimecres en roda de premsa per tal d’anunciar un projecte pioner en tot l’estat amb el qual es buscarà millorar la prevenció de les drogodependències i les conductes addictives de la població de Xàtiva a través de l’anàlisi de les aigües residuals.

«Després de la pandèmia s’han incrementat exponencialment cert tipus d’actituds relacionades amb les drogoaddiccions i les conductes addictives, però quina capacitat tenim de quantificar-ho?», ha indicat el regidor de Sanitat José Vicente Benavent, qui ha explicat que es va a fer un estudi pioner a Xàtiva amb el qual es podrà quantificar aquesta realitat a través de les aigües residuals, amb les quals es podrà saber amb exactitud la quantitat de distints productes tant legals (subjectes a recepta mèdica com antidepressius o ansiolítics) com il·legals (drogues com el cànnabis o la cocaïna) existents. «Ara sí que podrem saber si el Pla que estem duent a terme ajuda a disminuir el consum d’aquests productes. Si no es redueixen les dades, ens servirà per replantejar-nos el Pla i passar a noves accions encaminades a millorar la prevenció», ha incidit Benavent.

Pel moment s’ha realitzat un primer mostreig amb el qual s’ha ratificat que el nivell de cloretil existent a les aigües residuals és insignificant, trobant-se en canvi una quantitat elevada d’ansiolítics i antidepressius. «Això ens permetrà traçar un plantejament d’accions vinculades a les malalties mentals, per tal de millorar la prevenció, la informació i l’atenció als veïns i veïnes de Xàtiva» ha declarat Benavent.

El regidor de Sanitat José Vicente Benavent també ha informat de que el proper 5 de maig tindrà lloc a Xàtiva unes jornades d’epidemiologia amb els millors experts d’Espanya. Es tractarà el present, el passat i el futur de l’epidemiologia en aigües residuals i es parlarà de la vigilància de la salut de la gent a través d’aquesta metodologia.

Cal recordar que des de l’Ajuntament de Xàtiva s’està desenvolupant el III Pla Municipal de Drogodependències, el qual abasta des de 2021 fins a 2024, amb un document estratègic que marca la línia de les accions preventives a desenvolupar en la ciutat, sent la UPCCA el principal recurs encarregat de vigilar i coordinar totes les accions que s’hagen de dur a terme al municipi.

«Entre els objectius d’aquest Pla es troben donar a conèixer el recurs de la UPCCA i el servei que prestem, promoure la prevenció de les addiccions amb els agents socials implicats en els àmbits escolar i familiar, però també entre la població general de Xàtiva; fomentar la col·laboració i consolidació d’una xarxa de treball; millorar el coneixement sobre les addicions i obtindre dades locals sobre la prevalença del consum de substàncies i altres conductes addictives entre la gent de Xàtiva, especialment entre la joventut», ha indicat el tècnic de la UPCCA Andreu Sanchis.

Sanchis també ha manifestat que entre les principals dificultats que s’estan trobant està la dificultat d’accés als centres escolars i la comunicació amb altres agents socials, i ha indicat que «necessitem sumar esforços, crear aliances i col·laboracions amb agents clau per tal de poder millorar la qualitat de vida de la gent de Xàtiva. Per això és important educar des de casa i des dels centres escolars en valors i convivència per fomentar una cultura de la salut».

WhatsApp Portal de Xàtiva