Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Més d’un milió de persones a Espanya ja han sigut vacunades des que el passat 27 de desembre començara la campanya de vacunació en totes les Comunitats Autònomes. L’objectiu del Ministeri de Sanitat és aconseguir a l’estiu el 70 per cent de la població espanyola immunitzada.

Des del Govern s’han marcat unes etapes de vacunació sobre la base de criteris ètics, al risc de malaltia greu i d’exposició. En l’actualitat s’està abordant la primera etapa amb la col·laboració de les Mútues per a arribar al personal sanitari i sociosanitari que realitzen activitats que exigeixen contacte estret amb persones que poden estar infectades.

Umivale, com a mútua col·laboradora amb la Seguretat Social i amb l’autorització de la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social, està col·laborant amb la campanya de vacunació a requeriment de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.

El principal objectiu de la vacunació és previndre la COVID-19 i disminuir la seua gravetat i mortalitat, protegint especialment aquells grups més vulnerables. Com ocorre amb la resta de vacunacions a Espanya, la vacuna enfront del nou coronavirus no és obligatòria però, com en altres campanyes de vacunació, és doblement important, ja que protegeix directament cada persona vacunada, però també de manera indirecta a la resta de la població.

  • Quantes més persones es vagen immunitzant, menor probabilitat haurà de que la resta s’exposen al virus o almenys a altes càrregues víriques.

Són moltes els dubtes que van sorgint sobre aquest tema. Des del Govern s’ha habilitat una web per a donar resposta. En aquest article recopilem algunes d’elles:

Com actuen les vacunes i en què es diferencien?

Les tres vacunes que en l’actualitat s’estan administrant al nostre país una vegada autoritzades per la Comissió Europea són Comirnaty, de Pfizer/BioNTech, Moderna i la vacuna de AstraZeneca.

Les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna són vacunes que utilitzen una nova tecnologia anomenada ARN missatger, és a dir que inclou instruccions perquè les nostres pròpies cèl·lules fabriquen una proteïna del virus SARS-CoV-2 anomenada proteïna S. El nostre sistema immune reconeix que aquesta proteïna no hauria d’estar en el nostre cos i produeix anticossos i limfòcits T, que contribueixen a la memòria immune.

Ambdues necessiten mantindre’s a molt baixes temperatures. Perquè conferisca immunitat són necessàries dues dosis. En el cas de Pfizer/BioNTech amb almenys 21 dies entre ambdues, en el cas de Moderna han de transcórrer mínim 28 dies.

La vacuna AstraZeneca és una vacuna de vector víric, és a dir, que vehiculitza dins d’un virus inofensiu diferent del coronavirus la informació genètica necessària perquè el cos humà produïsca anticossos/resposta immune enfront de la proteïna S del SARS-CoV-2. A diferència de les anteriors, aquest tipus de vacunes han sigut utilitzades prèviament en vacunes enfront de virus com l’èbola o el zika.

Perquè conferisca immunitat són necessàries dues dosis separades entre 10 i 12 setmanes. Aquesta vacuna està indicada en població menor de 55 anys.

Tenen efectes secundaris o contraindicacions?

Tots els medicaments, incloses les vacunes, poden desencadenar reaccions adverses lleus com a febre o dolor en el lloc de la injecció. En menor freqüència poden originar reaccions més greus.

Els assajos clínics de les tres vacunes que en l’actualitat s’estan administrant al nostre país han identificat efectes adversos que es poden consultar en el prospecte i la fitxa tècnica de cada vacuna. Aquesta informació està disponible en la web del Centre d’Informació en línia de Medicaments Autoritzats de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (CIM):

Prospecte de la vacuna Comirnaty, de Pfizer/BioNTech
Prospecte de la vacuna de Moderna
Prospecte de la vacuna de AstraZeneca

Les vacunes estan contraindicades en les persones que hagen tingut reaccions al·lèrgiques greus a alguns dels components d’aquestes. Així mateix, han d’administrar-se amb precaució en persones amb al·lèrgies a altres vacunes o a algun component d’altres medicaments, i mantindre en observació durant 30 minuts després de la injecció.

La vacunació no està contraindicada en persones amb al·lèrgies alimentàries, a animals, insectes, al·lergògens de l’ambient, làtex o altres al·lèrgies. Després de l’administració de la vacuna ha d’observar-se qualsevol possible reacció durant almenys 15 minuts.

Puc fer vida normal després de la vacuna?

És vital que tots continuem mantenint les mesures de prevenció fins que una proporció important de la població estiga vacunada. Quantes més persones es vagen immunitzant, menor probabilitat haurà de que la resta de la població s’expose al virus. Ací recordem les principals mesures de prevenció:

  • usar màscara
  • llavar-se sovint les mans
  • mantindre la distància interpersonal
  • limitar el nombre de persones amb les quals ens relacionem
  • triar sempre que es puga activitats a l’aire lliure o en espais ben ventilats
  • quedar-se a casa si es tenen símptomes, s’està esperant el resultat d’una prova diagnòstica o s’ha tingut contacte amb alguna persona amb COVID-19

He de vacunar-me si ja he passat el COVID-19?

Encara que s’ha observat que la major part de les persones infectades pel nou coronavirus desenvolupen una resposta immune protectora, es desconeix el temps que dura aquesta protecció i si serà més lleu la malaltia en cas de patir una nova infecció.

Tenint en compte, a més, que la vacuna és igualment segura en les persones que han passat la malaltia, s’ha considerat la vacunació en aquelles més vulnerables en la primera etapa, sense tindre en compte si han passat la malaltia o no.

Què he de fer si patisc una reacció adversa després de la vacunació?

Has de buscar atenció sanitària en el teu centre de salut o hospital de referència, segons la importància de la reacció. A més, per a conéixer i avaluar la seguretat de les vacunes és molt important notificar la reacció adversa al Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d’Ús Humà (SEFVh).

L’Agència Espanyola de Medicaments registra i analitza les reaccions adverses notificades per a establir si tenen o no relació amb la vacunació. Les notificacions també es recopilen a nivell europeu (en l’Agència Europea de Medicaments) i mundial (en l’Organització Mundial de la Salut). Una informació que s’avalua constantment per a vigilar la seguretat de les vacunes.

Protegeix la vacuna del coronavirus contra els nous ceps i variants?

Els nous ceps i variants sorgeixen per mutacions puntuals en el genoma del virus sorgides a l’atzar. És molt probable que la vacuna continue sent efectiva davant aquestes mutacions.

Puc vacunar-me si estic embarassada o vull quedar-me embarassada? I si tinc un bebé lactant?

Encara que no hi ha cap indicació de problemes de seguretat en la vacunació d’embarassades, no hi ha evidència suficient per a recomanar el seu ús durant l’embaràs o lactància pel que, en termes generals, ha de posposar-se la vacunació d’embarassades fins al final de la gestació.

Si l’embarassada o la mare que alleta tenen alt risc d’exposició o alt risc de complicacions, pot valorar-se la vacunació de manera individualitzada. Si en el moment de rebre la vacuna la dona pensa que pot estar embarassada, pot retardar-se la vacunació.

WhatsApp Portal de Xàtiva