Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Un grup de 9 touroperadors procedents de Polònia i de periodistes especialitzats en turisme han participat en una visita guiada a la ciutat de Xàtiva, dins de les activitats de promoció del producte turístic Territori Borja, que impulsa la Generalitat Valenciana. Concretament, el fantrip dels touroperadors polonesos ha tingut lloc aquest matí, mentre que el presstrip es va desenvolupar el passat dissabte 24 de novembre. Els periodistes pertanyen a reconeguts mitjans nacionals com ara El País, El Mundo, Huffington Post, ABC o el grup editorial Prensa Ibérica, titular de capçaleres com Levante-EMV, El Faro de Vigo, Diario de Mallorca o Diari de Girona. També hi havien representants de revistes i agències especialitzades en turisme com Conde Nast Traveller, Wanderer, Bixby Travel, Bac, Top Viajes, Open Comunicación o la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme.

Les dues visites promocionals van tenir recorreguts similars. Després de la seua arribada, touroperadors i periodistes van visitar l’església de Sant Pere, on va ser batejat Roderic de Borja, el futur papa Alexandre VIè, i van efectuar un breu recorregut fins arribar a la casa natalícia d’Alexandre VIè que continuà cap al carrer Montcada, amb especial atenció al Reial Convent de Santa Clara, ja que Beatriu de Borja, germana d’Alexandre VIè, va ocupar la dignitat d’abadessa d’aquest monestir.

La comitiva es va aturar al carrer Montcada, un dels principals carrers de la ciutat històrica, amb palaus urbans, residència de la noblesa local. Fenollet, Despuig, Vallterra, Bellvís, Sanç de Sorió i Sanç d ‘Alboi eren algunes de les famílies que tenien ací la seua casa natalícia. També ací tenia casa el Duc de Gandia, llar que va ser, segons es diu, de Pere Lluís Galcerà Borja, germà de Sant Francesc de Borja i Gran Mestre de l’Orde de Montesa. El següent alt va ser per contemplar el retaule de la Casa Artigues, panell ceràmic del segle XVIII que ret homenatge als personatges il·lustres de Xàtiva i entre els quals es troben els dos papes Borja nascuts a Xàtiva: Alexandre VIè i Calixt III.

Ben entrat el matí, la comitiva va visitar la Col·legiata de Santa Maria, on va ser batejat Alfons de Borja, futur per Calixt III i on a l’atri de la qual s’aixequen dues escultures en bronze dels dos pontífexs xativins. Els visitants van tenir ocasió d’admirar les nombroses peces relacionades amb els Borja que s’exhibeixen al Museu de la Seu, com ara el retaule de Santa Anna o del papa Calixt III, el Calze de Calixt III o la Custòdia Major, també anomenada d’Alexandre VIè, perquè, com diu la llegenda, va ser elaborada amb el primer argent arribat del Nou Món, regal del papa a la seua ciutat natal.

Més tard, el fantrip continuà amb una visita al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, on entre les seues col·leccions artístiques es troben les restes escultòriques de la capella Borja, procedent de la construcció anterior a l’actual Col·legiata.

La visita guiada a la Xàtiva dels Borja va acabar amb una pujada al Castell i la conseqüent visita al monument que va ser presó d’Estat de la Corona d’Aragó i lloc de penitència de presoners nobles i membres de poderoses famílies feudals com el Duc de Calàbria, el Comte d’Urgell o Diego de Borja, germà del sant duc de Gandia i besnét del papa Alexandre VIè, que va ser executat a la fortalesa xativina. Finalment, els participants en el fantrip van ser complimentats amb un dinar al restaurant «El Túnel».

Territori Borja és una experiència turística que recorre l’esplendor de la família valenciana més poderosa d’Europa en els segles XV i XVI. Recórrer el seu camí és passejar per un emocionant espectacle d’art, paisatge, història i cultura que descobreix el llegat Borja a Xàtiva i Gandia.

WhatsApp Portal de Xàtiva