Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Ontinyent i la seua àrea industrial convertit en clúster del tèxtil sanitari espanyol. Aquest és l’objectiu dels contactes que vénen mantenint l’ajuntament i els empresaris del sector, convençuts de la necessitat d’aconseguir que la del tèxtil sanitari siga considerada una indústria estratègica d’Espanya.

En l’horitzó més immediat es troba la creació d’un clúster industrial del tèxtil sanitari des d’Ontinyent, considerada la capital del tèxtil valencià, i on la patronal autonòmica té la seua seu i, per tant, la seua estructura tècnica. Però a mitjà termini, els impulsors d’aquesta iniciativa, volen que es convertisca en una indústria estratègica, poc menys que d’Estat, per a no dependre de tercers països la protecció de la població en crisis sanitàries com les actuals.

Per a això, l’Ajuntament d’Ontinyent ha garantit una aportació immediata de 150.000 euros per a treballar en aquesta direcció: “hem de començar a treballar ara”, ha exposat l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que ha garantit “el finançament que siga necessària” per a crear un clúster del tèxtil sanitari valencià a Ontinyent: “no podem tornar a comprar a la Xina tèxtils sanitaris que poden fabricar les nostres empreses. És un contrasentit gastar milions d’euros en màscares o bates a la Xina i que la nostra indústria estiga parada. Què el material és més car fabricar-lo ací? Més car ens ix pagar subsidis i indemnitzacions a les empreses que estan sense activitat mentre comprem fora”, ha declarat l’alcalde d’Ontinyent, qui ha animat “a comprar producte fabricat ací, encara que puga ser un poc més car”.

Tant els empresaris com les autoritats locals i autonòmiques observen la crisi de la Covid 19 i el desproveïment de material com una oportunitat per a impulsar noves línies de negoci en la indústria del tèxtil i garantir un proveïment estable de material sanitari a la població: “Ontinyent és la ciutat que lidera un territori on el tèxtil té un pes suficient com per a afrontar la creació d’un clúster de tèxtil sanitari”, ha exposat l’alcalde d’Ontinyent Jorge Rodríguez, esperançat amb la iniciativa compartida amb la patronal autonòmica que lidera l’empresari Càndid Penalba, president també del Intertextil espanyol, i Rafa Lurbe, president de la patronal comarcal.

De moment, aquesta setmana es van reunir per vídeo- conferencia els responsables de la patronal del sector Penalba, Lurbe i Pepe Serna, el secretari general d’ATEVAL, amb l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el seu equip.

El clúster industrial explorarà vies de finançament públic i privat que permitisquen el sosteniment a futur d’una reconversió parcial i no conjuntural de l’activitat tèxtil: “l’objectiu no és transformar per complet la nostra activitat, sinó aconseguir una indústria versàtil que fabrique material sanitari suficient quan no hi haja epidèmies, però preparada per a adaptar-se a grans volums amb rapidesa que garantisquen el proveïment del país en moments de crisis sanitàries com l’actual”, ha explicat el president d’Ateval, Càndid Penalba, qui ha posat l’exemple d’altres països com Israel, que no han tingut problemes de subministrament perquè la seua indústria sanitària és estratègica.

Des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’emporta dies treballant en aquest objectiu i tenen a punts unes ajudes destinades a facilitar la presència d’empreses tèxtils locals en fires i centres de negocis internacionals vinculats amb el tèxtil sanitari: “hem d’incentivar i fer costat a les nostres empreses en un subsector que fins ara desconeixien, i per a això és necessari que estiguen presents en certàmens internacionals on es comercia amb aquests productes”, ha explicat Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontiyent, una ciutat de prop de 36.000 habitants que lidera un territori amb una important presència d’empreses tèxtils.

Ateval s’encarregarà de realitzar els estudis, proposar les iniciatives i plantejar missions comercials com puga ser la presència d’empresaris en la fira Medica de Duseldorf, el major certamen de material sanitari del món: “assessorarem i ajudarem als empresaris perquè sàpiguen com adaptar les seues empreses per a aquesta nova línia de negoci, els donarem ajudes per editar catàlegs i finançar la seua presència en fires i congressos sanitaris”, ha exposat Jorge Rodríguez, qui està convençut que “hem de ser capaços d’aprofitar aquesta crisi per a no dependre d’altres països per a protegir-nos i generar ocupació en el sector del tèxtil”.

WhatsApp Portal de Xàtiva