Malestar per la pèrdua de la competència sobre violència de gènere a Xàtiva

324

Solopizza Xàtiva

Última actualització 18/11/22

El Ministeri de Justícia ha publicat el Reial Decret definitiu on Xàtiva perd el jutjat encarregat dels assumptes de violència de gènere.

Per a Xàtiva Unida “la ciutat dona un pas enrere en la carta de serveis que oferia en matèria de lluita contra aquesta xacra”. La regidora Amorós ha mostrat la seua perplexitat per la notícia donat que “en el projecte de Reial Decret, en tot moment, es mantenia la competència en els jutjats de Xàtiva donant servei al demarcació de la Costera i la Canal de Navarrés“. En canvi, el text definitiu publicat, el passat 16 de novembre, en el Butlletí Oficial de l’Estat ha acabat reubicant el servei en els jutjats d’Alzira, mantenint els ja existents a Ontinyent i suprimint els serveis de la nostra ciutat.

En aquest sentit, la formació xativina ha demanat “un alcalde i un govern municipal més proactiu que evite la pèrdua constant de serveis i competències“. De fet, aquesta nova situació tindrà com a principal conseqüència l’allunyament d’un servei que consideren prioritari no sols per a la ciutadania de Xàtiva sinó que també per a la resta de les poblacions que conformen les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés. “Des de la Font de la Figuera, a Canals, passant per Navarrés totes hauran d’acudir a Alzira” ha assegurat el grup municipal de Xàtiva Unida.

Finalment s’ha assenyalat que “porten anys anunciant el nou palau de justícia en l’edifici municipal de Santa Clara i fins ara sols tenim el mateix jutjat i ara amb menys competències“.

Per la seua part, l’Ajuntament de Xàtiva ha traslladat a la premsa diversos punts a tractar sobre aquest assumpte:

  1. L’Ajuntament de Xàtiva no està d’acord amb la solució plasmada al Reial Decret, i així s’ha comunicat, tant ahir a la direcció general, com aquest matí a la pròpia consellera, traslladant el malestar i demanant explicacions per aquest canvi de criteri respecte a l’esborrany publicat. Com a conseqüència, l’alcalde es reunirà dilluns amb la consellera per abordar aquest assumpte i parlar de la situació del nou Palau de Justícia.
  2. L’alcalde, en contactes amb el delegat del Col·legi d’Advocats i la jutgessa degana, ha comprovat que comparteixen el mateix malestar i inquietud per la mesura adoptada, agafant el compromís de traslladar-li-ho a la consellera en la seua reunió del proper dilluns.
  3. L’Ajuntament exigirà que, amb el nou Palau de Justícia, s’incorporen noves unitats als jutjats de Xàtiva, entre elles una de violència contra la dona, de manera que es facilite el creixement que li pertoca a aquesta seu judicial.
  4. L’alcalde, després de reunir-se amb la consellera, convocarà al Col·legi d’Advocats i a la jutge degana per a informar de les conclusions de l’encontre i per a elaborar conjuntament un document que plasme i canalitze les reivindicacions de la ciutat en matèria judicial front a la Conselleria de Justícia.
  5. L’Ajuntament de Xàtiva ha rebut el compromís que els jutjats de Xàtiva seguiran atenent les urgències en matèria de violència de gènere. A més a més, se li ha informat que a través de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte de Xàtiva, els desplaçaments de les víctimes fins al jutjat són gratuïts i es porten a terme a través d’un servei de taxi que la víctima no haurà de pagar.
  6. Així mateix, l’Ajuntament ha estat informat que la creació d’un jutjat de violència sobre la dona suposa un tractament judicial específic per a les víctimes de violència de gènere, atés que, a diferència del que passa ara, aquests casos ja no van a portar-se per part dels jutjats de primera instància ordinaris sinó que tindran un jutjat per al tractament exclusiu d’aquests assumptes.
  7. Des de 2015 fins hui, a Xàtiva s’ha creat l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Casa de les Dones, el Punt d’Intercanvi Familiar, el Centre Dona Rural 24 hores i s’ha posat en marxa el sistema VioGen per a fer un seguiment a les víctimes de violència de gènere. L’Ajuntament seguirà treballant de forma incansable perquè a la nostra ciutat hi haja els millors serveis possibles per a les dones víctimes de violència de gènere, com ha vingut fent des de 2015.

El PP lamenta el menyspreu de la Generalitat i del govern d’Espanya en llevar-li a Xàtiva els jutjats de violència masclista.

El PP lamenta la pèrdua de la competència en matèria de violència de gènere del partit judicial de Xàtiva. Ens produeix vertadera perplexitat el publicat ahir en el BOE, atorgant les competències als jutjats d’Alzira, tenint en compte la perspectiva de la construcció de la nova seu judicial. Aquesta nova situació suposa una reculada i un gran perjudici a la ciutat de Xàtiva en la prestació de serveis bàsics.

El regidor i candidat del Partit Popular a l’alcaldia de Xàtiva ha manifestat el seu “profund malestar i condemna a la decisió del govern socialista d’eliminar el jutjat de violència de gènere a Xàtiva. Al final veiem com una vegada més Ontinyent i Alzira aconsegueixen mantindre serveis i Xàtiva va en caiguda lliure. L’alcalde està més pendent de programar orquestres i esdeveniments que d’assegurar uns serveis bàsics que la nostra ciutat hauria de tindre, des de la Generalitat ho saben i a poc a poc estan llevant competències a Xàtiva en favor d’altres ciutats més preocupades per avançar que per organitzar saraus per a autopromocionar-se de cara a eleccions. Al final l’eliminació del servei a les víctimes de violència de gènere, suposa una reculada en els drets dels ciutadans i un allunyament de la justícia“.

Per a concloure Marcos Sanchis ha afirmat que “demanarem als nostres diputats del Partit popular en Corts i en Corts Generals que demanen explicacions per aquest atropellament als responsables socialistes. Així mateix, ens posem a la disposició dels professionals del dret que exerceixen en el partit judicial de Xàtiva per a atendre quantes demandes precisen“.

WhatsApp Portal de Xàtiva