Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’IES Josep de Ribera ha instal·lat una estació meteorològica que permet la recollida de dades de manera continua amb finalitats didàctiques i de divulgació científica. El model és una Davis Vue Vantage amb Weatherlink USB. Aquesta estació d’última generació permet l’obtenció de dades de temperatura, precipitacions, humitat, pressió atmosfèrica i velocitat i direcció del vent.

L’adquisició de l’estació s’emmarca en un projecte del Departament de Geografia i Història gràcies al qual l’alumnat podrà dur a terme una anàlisi de les dades que ofereix, màximes i mínimes, evolució al llarg del temps, elaboració de gràfics, relació de fenòmens meteorològics, comparació amb les dades climàtiques, balanços diaris, mensuals, estacionals i anuals… Tanmateix ofereix la possibilitat de fer-ne un aprofitament didàctic des d’una perspectiva interdisciplinar, ja que permet treballar en unitats didàctiques d’àrees com física, química, biologia, tecnologia, informàtica, matemàtiques…

A través d’un Conveni de Col·laboració amb AVAMET (Associació Valenciana de Meteorologia), l’IES Josep de Ribera entra a formar part com a soci d’aquesta associació que s’ha convertit en un referent del treball d’anàlisi i divulgació de les dades meteorològiques i que serveix com a font a molts mitjans de comunicació (programes de televisió, premsa, ràdio…). D’aquesta manera, a més de la funció didàctica, l’estació ofereix un vessant de divulgació científica de gran interès per a la societat, especialment la xativina, ja que accedint a la web d’AVAMET es pot consultar la informació al moment. Tanmateix, la inclusió de l’estació en la MeteoXarxa Online, permet integrar les dades en les de més de 450 estacions que estan associades a AVAMET arreu del territori valencià. A més s’ha instal·lat una webcam que ofereix imatges en directe les 24 hores del dia de l’estat de l’atmosfera en direcció Sud.

Els alumnes han elaborat una relació de dades d’interés sobre la meteorologia durant l’estació d’hivern, ja que disposen de dades des del 19 de desembre. Destaca com a conclusió que, en comparació amb les dades climàtiques pròpies de la ciutat de Xàtiva hem tingut un hivern amb unes temperatures més altes del que és habitual i amb una manca quasi absoluta de precipitacions. A més, la situació predominantment anticiclònica, ha provocat una estabilitat de l’atmosfera que s’ha traduït en una absència generalitzada de vents i precipitacions.

Les dades que oferim corresponen al període de: 22/12/2018 – 20/03/2019

WhatsApp Portal de Xàtiva