Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • El Departament de Salut de Manises adverteix de la importància que han cobrat mesures com l’ús de màscara, la distància social i la rentada de mans en la prevenció de la salut
  • Enguany malalties com la grip o els constipats han sigut quasi inexistents, la qual cosa ha demostrat que aquestes mesures de seguretat clínica són eficaces i poden convertir-se en un hàbit que romanga”, explica la Dra. Mercedes Salvador des del Servei de Medicina Preventiva i Salut Publica de l’Hospital de Manises.

La pandèmia de la Covid-19 ha portat amb si noves maneres de funcionar que han configurat la nostra vida en l’últim any. Entre les conseqüències que venen derivades d’aquesta crisi sanitària, les mesures de prevenció i protecció com la rentada de mans, l’ús de la màscara i les distàncies socials han destacat de manera especial, ja que han canviat la nostra manera de relacionar-nos. No obstant això, han tingut un efecte positiu en la cura de la salut general. “La reducció del contagi de malalties víriques estacionals ha sigut una de les conseqüències més positives que aquestes mesures han reportat al conjunt de la població”, explica la Dra. Mercedes Salvador, metgessa de Medicina Preventiva i Salut Publica del Departament de Salut de Manises.

Aquestes actuacions de seguretat clínica han constatat la seua importància a l’hora de previndre malalties víriques com la grip. De fet, segons la Xarxa de Vigilància Microbiològica de la Comunitat Valenciana (RedMIVA), les proves positives de grip d’enguany han sigut únicament de 20, mentre que les de l’any passat van ser de 373. Així ho explica l’especialista de l’Hospital de Manises, afirmant que “les mans són un vehicle de transmissió molt important si toquem objectes que han sigut manipulats anteriorment per una persona que no portava les mans netes. Quan sense llavar-nos-les ens les acostem al nas, boca, ulls… aquests microorganismes entren en el nostre organisme i ens infectem. D’altra banda, la distància social i la màscara permeten protegir-nos dels aerosols quan estem en companyia d’altres persones el que permet que aquestes malalties i virus romanguen lluny de nosaltres”.

Un altre dels efectes beneficiosos que ha tingut la pandèmia sobre el conjunt de la societat és valorar de manera diferent la salut, compte la Dra. Salvador. “La societat estava acostumada a una medicina reactiva basada en la cura: quan una persona malalta, se li cura. Aquesta pandèmia ha donat la volta a aquest concepte per a posar especial èmfasi a actuar de manera proactiva i evitar entre tots malalties”. Per això, les noves mesures de seguretat que ha portat amb si aquesta crisi sanitària ha permés que es veja la salut des d’una altra perspectiva, la de seguir unes pautes senzilles d’higiene habitual per a aconseguir que la malaltia no aparega. “Aquest és un avanç, un canvi de paradigma que ens afavoreix com a societat i que posa en alça la medicina preventiva que és tan important”, insisteix l’especialista.

Uns efectes positius de la pandèmia que demostren que “aquestes mesures han arribat per a quedar-se, alhora que brinden l’oportunitat per a aprendre que és més important que cadascun siga responsable de previndre en salut abans que de reaccionar davant les malalties ja contretes”, conclou la doctora.

WhatsApp Portal de Xàtiva