Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El 100% dels pacients ingressats té pautat un tractament nutricional, inclosos els casos de dieta absoluta (dejú).

És l’únic centre de la Comunitat Valenciana en què s’incorpora el tractament nutricional dins de la història clínica del pacient.

L’Hospital Universitari de la Ribera revisa diàriament totes les dietes dels pacients que no cobreixen les calories necessàries, amb l’objectiu de completar-les amb nutrició artificial o ampliar-les en els casos en què siga possible, abordant, així, el risc de malnutrició des del inici de l’hospitalització.

Esta és una de la qüestions que ha abordat el grup de treball de Nutrició Hospitalària reunit, este matí, a l’Hospital de la Ribera, coincidint amb la celebració del Dia Nacional de la Nutrició.

Este grup de treball, l’objectiu és el d’elaborar propostes conjuntes per tal de millorar el tractament nutricional dels pacients dels hospitals valencians i evitar la malnutrició en els pacients, està integrat per professionals de l’Hospital d’Alzira, la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana i de diversos centres hospitalaris: la Fe, Dr. Peset, General de València, Sagunt i Xàtiva. En la reunió també han estat presents la directora gerent de l’Hospital de la Ribera, Dra. Isabel González, i la directora mèdica, Dra. Liliana Fuster.

Cal destacar que, a Europa, entre el 35% i el 65% dels pacients que ingressen en un hospital, presenta algun grau de malnutrició associada a la malaltia.

Segons ha destacat la cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital d’Alzira, Dra. Pilar Luna, «es tracta de la complicació més freqüent durant l’ingrés hospitalari i la que menys se sol diagnosticar, tot i que pot arribar a augmentar la estada hospitalària d’un pacient en fins a dos dies ja que contribueix a incrementar el nombre i la gravetat de les complicacions de la pròpia malaltia i a reduir la capacitat de resposta del pacient al tractament».

En este sentit, el de la Ribera és l’únic centre de la Comunitat Valenciana en què el tractament nutricional s’incorpora dins de la història clínica dels pacients, com un tractament mèdic més i com una manera efectiva de lluitar contra la malnutrició hospitalària.

Així, el 100% dels pacients ingressats al centre alzireny té pautat un tractament nutricional, inclosos els casos de dieta absoluta (aquells pacients que, per la seua situació clínica i per prescripció facultativa, han de romandre en dejú).

Per a això, «comptem amb l’ajuda informàtica, existint un full en la història mèdica de cada pacient amb la dieta assignada pel seu facultatiu i els suports de nutrició artificial que rep, el pes / talla, l’Índex de Massa Corporal (IMC), així com un camp d’observacions tant per al metge com per al personal d’Infermeria, que pot ajudar a matisar la prescripció nutricional i / o els gustos del pacient», ha assenyalat la Dra. Luna.

A través d’este full, el Servei de Nutrició i Dietètica s’encarrega de dur a terme una recerca activa de casos i de revisar diàriament totes les dietes dels pacients que no cobreixen els requeriments energètics, per les restriccions imposades pels facultatius en funció de seua situació clínica. Segons la Dra. Luna, «esta revisió és fonamental per a la detecció ràpida i instauració primerenca de complements alimentaris, com la nutrició artificial, o, si s’escau, l’ampliació de les dietes, evitant així el risc de malnutrició durant l’ingrés».

Així, una vegada detectats pacients en possible risc de malnutrició, i a les 24 hores següents al seu ingrés, es confirma esta sospita realitzant a estos pacients el qüestionari MUST (‘Malnutrition Universal Screening Tool’) i revisant una sèrie de paràmetres bioquímics (limfòcits, albúmina, colesterol) per establir el tractament correcte o el suport nutricional necessari que evite la malnutrició.

En esta tasca, el Servei compta amb el suport d’un Grup Funcional de Nutrició i amb una Comissió de Nutrició, constituïts per un grup multidisciplinar de professionals, entre els quals es troben especialistes de Geriatria, Medicina Interna, Cirurgia General, Epidemiologia i Farmàcia.

WhatsApp Portal de Xàtiva