Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El passat dijous 9 de març, al casal del carrer Carles Sarthou, la Falla República Argentina va presentar el seu llibre de falles Argentina 2017, el qual dies abans havia rebut el 26é premi en el concurs que organitza la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per al foment de l’ús del valencià en les falles.

Enguany la presentació va anar a càrrec d’alguns dels membres de l’equip de redacció, els quals van voler explicar en primera persona als assistents com havia sigut l’elaboració del llibre i el seu resultat final.

Seguint el tema del monument gran, el llibre de 2017 de la Falla República Argentina es trasllada al circ i fa un paral·lelisme entre aquest món i el de les falles. A primera vista, sembla que són dues coses que no tenen gaire en comú, però si hi parem esment, la festa fallera té molta similitud amb la vida circense. L’equip de redacció del llibre ha volgut aprofundir en el món faller, cercant les semblances i analogies que hi ha entre totes dues. En el llibre es mostra que tant la falla com el circ anuncien la seua arribada, aixequen la carpa o la falla, preparen la pista o la plaça… Però sobretot s’hi veu com tots dos continuen una tradició i mantenen vius els costums, com l’art és el seu eix vertebrador i la cultura els fonaments que els sustenten, com traspassen fronteres perquè arreu del món s’assabenten del que fan.

El llibre està separat en dues grans parts: una de protocol·lària, on hi ha les falleres majors, els membres de la comissió, els esbossos dels monuments o les explicacions; i una de literària, anomenada ‘El circ i les falles’, on apareixen els articles dels col·laboradors, que al seu torn està separada en quatre apartats: ‘El circ arriba a la ciutat’, ‘Comença la funció’, ‘El gran circ mundial per a tots els públics’ i ‘S’acaba la funció’. Per últim, després de tres anys d’absència, el llibre de la falla de l’eixample xativí incorpora el suplement satíric ‘El Gautxo’.

El llibre Argentina 2017, a més d’escrits dels membres de l’equip de redacció, conté col·laboracions de l’estudiós de les falles Rafa Tortosa, del sociòleg David Muñoz, de la indumentarista Rosa Pastor, dels escriptors Ximo Cerdà i Antoni Espí, del dissenyador gràfic José Francisco Carsí, i del cap de bombers del parc de Xàtiva Moisés Belloch. També hi ha lloc per a la col·laboració dels xiquets de la comissió i així Victor Fitó, Allende Cabezón, Emili Navalón, Andreu i Guillem Casesnoves, Eva Gozalbes, Lucía Ferrer i Clàudia Valor ens transmeten les afinitats que ells troben entre falles i circ. El llibre ha estat maquetat, dissenyat i imprés a Gràfiques Tormo SL.

WhatsApp Portal de Xàtiva