Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El Consorci per a la gestió de Residus V5 – COR ha donat a conèixer les dades dels sis primers mesos d’aquest any, referents a entrades i elements abocats als ecoparcs que gestiona. Es tracta dels ecoparcs de Xàtiva, Canals, la Font de la Figuera, Vallada, Fontanars dels Alforins, Bocairent, Aiora, Jalance, Olleria i Alfarrasí. Els ecoparc d’Ontinyent i Gandia es troben en aquest moment en procés de cessió, mentre que el d’Oliva ha passat a mans del COR en el mes de juliol. A més, està previst que a finals de 2018, el COR gestione 25 ecoparcs fixes i 11 mòbils, en el marc del Pla Consorciat d’Ecoparcs.

Les dades dels deu ecoparcs fixes gestionats actualment pel COR destaquen un total de 23.437 abocaments (157 de mitjana diària). Els residus més depositats són, en aquest ordre, els enderrocs i els plàstics (13%), la fusta (12%), i el paper i cartró (10%).

En total van ser 3.171 abocaments d’enderrocs, 3.152 de plàstics, 2.786 de fusta i 2.397 de paper i cartró. Altres elements destacats que han estat duts a les instal·lacions són els metalls (2.015 abocaments), els mobles (1.815) i la poda (1.650). En menor mesura també es dipositaren vidres i grans electrodomèstics.

En el conjunt de les instal·lacions, dimarts és el dia preferit per els usuaris dels deu ecoparcs fixes del COR per a acudir a les instal·lacions (18%), seguit del dimecres (17%), dijous i divendres (16%) i dissabte (15%). Els dilluns acudeix un 13% dels usuaris, mentre que el diumenge tan sols ho fa un 5%. No obstant, cal tindre en compte que no tots els ecoparcs obrin tots els dies, d’ahí els resultats finals d’aquestes dades. D’altra banda, el major percentatge d’afluència (68%), està comprés entre la franja horària matutina, que va des de les 10 fins les 14 hores.

D’eixa mitja cal destacar l’ecoparc de Xàtiva, el més actiu de tots, amb 13.474 abocaments (una mitja de 90 al dia), la majoria dels quals es produeixen el dimecres (18%). Les dades d’aquest recinte en 2017 també demostren que la majoria de gent prefereix anar entre les 10 i les 13 hores (56%), i que els enderrocs són els residus més depositats (15%), seguits dels plàstics i la fusta (12%). Aquestes dades són lleugerament inferiors a les dels primers sis mesos de l’any 2016, quan es van produir 13.606 abocaments.

El segon dels ecoparcs amb més entrades, és el de Canals, amb dades que comprenen entre el 3 d’abril i el 30 de juny. Amb un total de 4.821 abocaments (55 al dia), destaca l’afluència de gent els dimecres (20%), tenint en compte que no obri els diumenges; i que el 35% de la població prefereix anar de vesprada (45% ho fan en horari de matí). Els residus més depositats a Canals són plàstics (20%), enderrocs (15%) i paper i cartró (12%).

De la resta d’ecoparcs sols es tenen dades a partir del mes de maig (juny en alguns dels casos), degut a que fins aleshores no havien passat a ser gestionats pel Consorci de Residus.

A la resta d’ecoparcs de la Costera, Vallada i la Font de la Figuera (ambdós amb dades a partir del 12 de maig) tenen una mitja de 7 abocaments diaris (334 i 358 en total, respectivament). Aquestes xifres també es deuen a que les instal·lacions d’aquestes dues localitats tan sols obrin dimarts, dijous i dissabte. I d’entre els tres, el dia preferit pels veïns i les veïnes és el dissabte (49% d’abocaments a Vallada i 41 a la Font de la Figuera). També prefereixen el matí per a acudir (65% i 60% respectivament) i els residus més repetits són el paper i cartró i els plàstics.

Ecoparcs de la Vall d’Albaida

Altres quatre infraestructures gestionades pel COR es troben a la Vall d’Albaida, tractant-se dels ecoparcs d’Alfarrasí, Fontanars dels Alforins, L’Olleria i Bocairent.

El d’Alfarrasí va ser el primer en recavar dades (des del 3 de maig), amb una mitja de 12 abocaments diaris (un total de 710). Aquesta instal·lació, que no obri els diumenges, destaquen els divendres (21% de visites) i una afluència matinal del 64%.

A Fontanars dels Alforins (des del 12 de maig), han hagut un total de 316 abocaments (6 diaris), ja que només obri dimarts, dijous i dissabte. La gent prefereix els dijous (39%), de matí (65%) i el que més aboca són paper i cartró (17%) i plàstics (14%).

Les dades des de finals de maig a l’ecoparc d’Olleria ens diuen que allí s’han produït en un mes una mitja de 22 abocaments diaris (684 en total) destacant els dimarts (25%) –no obri diumenges- i l’horari matutí (65%). De nou el paper i cartró (15%) i els enderrocs (13%), són els residus que més s’aboquen.

I per últim a aquesta comarca, Bocairent, que el passat 19 de juny va obrir les seues portes també en diumenge, cobrint així tota la setmana. Allí s’han produït en un mes 54 abocaments al dia (1561 en total) amb predilecció pels divendres (23%) de matí (55%). En aquest cas, destaquen els elements contaminants de plàstics (17%), el paper i el cartró (15%) i els mobles (13%).

Vall d’Aiora-Cofrents

Les últimes dues instal·lacions que gestiona el COR es troben a la Vall d’Aiora-Cofrents. A l’ecoparc d’Aiora hi ha hagut en un mes una mitja de 35 abocaments diaris (1.061 en total). El dia preferit en aquest cas és el divendres (22% de les visites) en horari de matí (62% d’afluència). Els residus que rep en major mesura aquest ecoparc són paper i cartró (24%), metalls (11%) i fusta (7%).

Per últim, el recinte ubicat a Jalance, del que es tenen dates des del passat 6 de juny, ha tingut 118 abocaments (una mitja de 5 diaris). L’esmentat ecoparc té un horari matinal en dilluns, dimarts i dissabte (de 10 a 14 hores), i vespertí els dijous (de 15 a 19 hores). La fusta és el residu que més es repeteix (20%), seguit dels envasos (17%) i dels mobles i el paper i cartró (15%).

El COR espera que la xifra s’incremente

Respecte a les dades oferides, el president del COR, Roger Cerdà, ha manifestat que “són interessants, si bé és cert que no són del tot conclusives tenint en compte que la gestió d’alguns dels ecoparcs ha arribat quan ja havia començat l’any”, i ha afegit que espera que les xifres tinguen “un augment substancial una vegada es pose en marxa El meu compte ambiental, que bonificarà a les persones que més reciclen”.

WhatsApp Portal de Xàtiva