El Museu Valencià d’Etnologia inicia una documentació de mems sobre la crisi del coronavirus

La proposta pretén documentar els mems realitzats i compartits per la població valenciana, per tal de conservar-los, perquè en el futur es puga analitzar millor la situació actual

127

El Museu Valencià d’Etnologia ha iniciat un recull de mems sobre la crisi sanitària del COVID-19. L’objectiu que té la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia és documentar i oferir un material organitzat que siga d’interés pels investigadors que en el futur estudien la crisi del coronavirus, i per als conservadors que es puguen plantejar un projecte expositiu.

“El treball d’anàlisi del material l’haurà de fer en el futur l’antropologia, a hores d’ara els professionals de la gestió de la informació hem de reflexionar sobre la importància de la nova documentació efímera i la responsabilitat que tenim de documentar la nostra realitat”, afirma Amparo Pons, responsable de la Biblioteca.

Des del dia 10 de març la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia es proposà fer un seguiment d’este moviment en xarxes per a poder documentar este fenomen comunicatiu que expressa molt bé com vivim i afrontem els valencians i valencianes esta situació de crisi.

Per a dur endavant esta iniciativa la Biblioteca ha triat el seu canal de Pinterest. Així s’ha creat un tauler pel projecte anomenat Mems «Els valencians i el coronavirus» amb 12 subtaulers, a hores d’ara, que classifiquen els diferents mems.

(https://www.pinterest.ca/bibliomuvaet/els-valencians-i-el-coronavirus-mems/)

El criteri ha estat arreplegar tot allò que tracte l’actualitat del coronavirus i que arriba als nostres dispositius. Alguns mems, no hi ha cap dubte, han estat fets per valencians i valencianes; l’autoria d’altres és molt més incerta, ja que podrien estar fets a qualsevol altre lloc i no es pot saber l’origen, però han arribat fins a nosaltres, els hem rebut, ens hem sentit identificats i els hem compartit entre els nostres amics i familiars.

Com es pot participar

Des de la biblioteca es convoca una campanya de recollida de mems que seran incorporats al canal de Pinterest perquè puguen ser consultats i divulgats per personal investigador o població interessada.

La forma de participació és molt senzilla. Quan ens arribe un «mem» i ens agrade, cal reenviar-lo a centredocumentacio.etnologia@gmail.com Una vegada vist es pujarà al canal de Pinterest.

També es poden fer servir les xarxes socials. Sols cal pujar la foto a les xarxes, etiquetar el museu (@valenciaetno, @museuvalenciaetnologia, @museu_valencia_etnologia), i la foto amb el hagstag: #MemValenciansCoronavirus.

Què són els mems

El portal terminològic de l’AVL defineix el mem com l’element informatiu, generalment una imatge, una frase o un vídeo de to humorístic, generat en internet o en altres mitjans audiovisuals, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones.

Són expressions populars creades per autors anònims que els fan circular per internet i que els receptors repliquen fins que s’escampen per tota la ciutadania, alguns amb més èxit que altres, però sempre amb un bon ingredient d’humor.

Els mems tracten temes d’actualitat, i per això s’han convertit en un mitjà d’expressió molt popular per a tractar la crisi del coronavirus. Des que van aparéixer els primers indicis d’un possible confinament i sobretot amb l’ajornament de les Falles i les festes de la Magdalena de Castelló, els mems es van multiplicar fins a inundar els dispositius de tots els valencians i valencianes.

WhatsApp Portal de Xàtiva