Claus per a reaccionar davant la picada de meduses i altres insectes

104
  • Especialistes de Manises expliquen com actuar davant la coentor generada per meduses
  • Cal prestar especial atenció als més xicotets per a previndre reaccions al·lèrgiques

Les picades de medusa són, en les èpoques estivals, una de les més temudes en les poblacions d’estiueig pròximes a la costa i particularment en xiquets xicotets en els quals aquestes poden tindre més risc segons adverteix el Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises. Les meduses en zones com el Mediterrani no són especialment perilloses, no obstant això, “les seues poden produir símptomes locals importants com a enrogiment de la pell, inflor, augment de temperatura i dolor en la zona”, indica el pediatre Juan Carlos Jurado.

És important, a més d’identificar-les, saber reaccionar a temps perquè les molèsties siguen el més lleu possible. El Dr. Jurat aconsella llavar amb rapidesa la zona afectada amb sèrum fisiològic fred per a eliminar i arrossegar les restes de medusa que s’hagen pogut quedar en la pell del xicotet. “Una vegada que la zona quede neta, es recomana submergir la part afectada en aigua calenta per a desactivar les toxines termolàbils que són les que generen els símptomes més agressius com a diarrees”, explica l’especialista. Si els símptomes són lleus i mitjançant l’aplicació de fred i calor disminueixen, no seria necessari acudir al centre de salut, encara que s’haurà d’observar que el desenvolupament dels símptomes no s’agreuge.

Per a distingir si la picada ha generat una reacció al·lèrgica davant el verí de la medusa, o una simple reacció, l’especialista assenyala que cal parar atenció als símptomes que presente el xiquet, ja que si després de la picada apareixen taques rosàcies per la pell que piquen molt, el xiquet vomita, té dolor abdominal, dificultat per a respirar, baveja molt, es troba malament o se li unfla la cara, cal portar-li a un centre hospitalari perquè li examinen i es puga iniciar de manera immediata el tractament, ja que si no s’aplica la reacció pot arribar a ser greu.

Picades d’altres insectes

Durant l’època d’estiu també trobem un altre tipus de picades d’insectes en la seua majoria que poden generar, picor, inflor, etc. Quan això ocorre, “el primer que hem de fer és netejar la zona de la picada amb aigua i sabó i, a continuació, aplicar fred com, per exemple, un gel embolicat en un drap durant almenys 15 minuts, diverses vegades al llarg del dia”, indica l’especialista. A més, cal tindre en compte que, en algunes picades, com d’abella i vespes, pot quedar en la pell l’agulló i haurà de ser extret.

WhatsApp Portal de Xàtiva