Avalada la moció de Compromís al Senat davant els danys del ‘Cotonet’ de Sud-àfrica en els cítrics

La coalició ha reclamat partides econòmiques per a la cria en insectaris i que el Ministeri atenga totes les sol·licituds de cria i solta del parasitoide per a recuperar els anys perduts i pal·liar futures pèrdues

71

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha celebrat que la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat haja avalat aquest matí la moció de Compromís que demana lluitar contra la plaga Delottococcus aberiae, o“cotonet de Sud-àfrica”, davant els notables danys que s’estàn detectant en les collites de cítrics produïts per aquesta plaga que s’estén amb rapidesa i afecta territoris de Castelló i València principalment i d’altres autonomies i que pot acabar afectant a tota la citricultura espanyola en poc temps. “Són deplorables els 12 vots en contra del PSOE contra el País Valencià enfront dels 15 a favor. El PSOE ha d’aclarir què té contra els valencians i els seus interessos”, ha assenyalat Mulet.

El portaveu de Compromís ha recordat com no existia en la Península abans de 2009 aquesta plaga, que va accedir via la importació de cítrics de Suadàfrica sense que els controls estatals en els ports la detectaren. Aquest control d’entrada en frontera és competència estatal, ja que la inspecció fitopatológica en l’Estat espanyol correspon al Ministeri d’Agricultura que va fallar una vegada més. “Aquest desinterès dels nostres ministres i comissaris europeus pel que ocorre en territori valencià i la seua economia ens han portat una vegada més a una situació límit i molt delicada, que està provocant serioses pèrdues en un sector ja molt afectat per l’arribada de cítrics de tercers països amb els quals competeixen en desigualtat, en estar aquests tractats amb productes químics prohibits a Europa i que, malgrat tot, són comercialitzats, afonant la producció comunitària”, ha indicat.

Des de Compromís recorden com les peticions de la Conselleria d’Agricultura de mesures urgents per a aquest problema després de la prohibició en els mercats europeus de plaguicides que eren efectius en el seu control, han rebut el silenci per resposta i com no va ser fins a febrer d’enguany quan el Ministeri va autoritzar la solta massiva del parasitoide Anagyrus aberiae, que s’ha demostrat eficaç amb la lluita contra aquesta plaga.

Així, la moció reclama a més, davant la virulència que està demostrant, una major dotació econòmica per a la sanitat vegetal, establir un pressupost per a ajudar als perjudicats per aquesta plaga i per a mantenir i construir insectaris per a criar l’Anagyrus, parasitoide que combat la plaga i el seu posterior solta massiva per totes les zones afectades pel Delottococcus aberiae, així com subvencionar la compra per al parany massiu amb feromones.

Finalment exigeix als partits que configuren el Govern “que exercisquen la necessària pressió per a l’augment del control en els ports i aeroports, de productes hortofructícoles tant en els estatals com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans”.

Intens treball de la Conselleria

Mulet ha recordat els anys d’investigació de la Conselleria d’Agricultura per a trobar un tractament eficaç contra la plaga abans que es prohibiren els tractaments químics que hui Europa menysprea. “Va ser el Govern del Botànic qui es va arromangar amb aquesta qüestió. El PP no va fer res en aqueixos anys i el Ministeri no va accedir a una pròrroga per a poder utilitzar els tractaments químics aquesta temporada. Necessitem més mitjans dels disponibles, per això sol·licitem que aproven destinar a la nostra Conselleria una partida de dotze milions d’euros per a construir nous insectaris per a la reproducció i cria del parasitoide i per a efectuar la solta massiva d’aquest, juntament amb la col·laboració del sector i ajudar als afectats en el combat de la citada plaga. Així mateix, els reiterem, malgrat el vot en contra de hui del PSOE al Senat, de la necessitat que autoritzen els serveis al seu càrrec de la solta massiva del parasitoide per a lluitar contra el Cotonet de les Valls”, ha demanat Mulet.

WhatsApp Portal de Xàtiva

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva