Xàtiva: Tallers d’Arts Escèniques 2009

Teatre de la Lluna

XÀTIVA juny – Juliol 2009

PlaPlaça Espanyoleto ,3 46800 Xàtiva (València)
tel. 962276945 – 661938181
E-mail: teatredelalluna@gmail.com

Introducció

Els Tallers d’Arts Escèniques arriben a la seua XIIIª Edició. Vos oferim una proposta que integra uns quants tallers que pretenen ser formatius i estimular l’exploració de distints llenguatges escènics, en una trobada per a tots els professionals de les arts, transcendint l’àmbit actoral i arribant a tota la gent interessada a vincular-se amb l’art escènic, d’acord amb la nostra filosofia d’investigació artística.

En l’organització d’aquests tallers ens esforcem perquè l’oferta agrupe docents d’una trajectòria reconeguda, que puguen ajudar l’estudiant o professional del teatre d’una manera pràctica, a explorar els nous llenguatges artístics.

Els Tallers d’Arts Escèniques són un lloc de trobada i investigació que continuaran creixent, sempre depenent del vostre interès. Per a nosaltres és una satisfacció arribar a aquesta XIIIª Edició.

Vos esperem un any més a Xàtiva, desitjant que la nostra proposta siga, per a tots els que acudiu a la cita, una experiència vàlida en la vostra formació.

Teatre de la Lluna

“Sistema conscient per a la tècnica de moviment”

Creat per Fedora Aberastury

Professora: Tesa Rubio

A través d’una gran interiorització, desenrotllem l’atenció, despertant centres d’energia, llocs que desperten força i un moviment alliberador, ple de continguts de la nostra vida.

En aquesta trobada, farem una introducció a aquesta tècnica, i un desenrotllament minuciós de cada segment vertebral, vivint tota la columna com un verdader eix que centra tot el cos.

És especialment enriquidor com a coneixement dels suports corporals per a cantants i als actors els brinda suport i presència.

Especialment indicat per a tots aquells que es dediquen a l’expressió artística i a totes aquelles persones que necessiten enriquir-se a si mateixos a través d’una experiència vivencial.

Aquest treball produïx una enorme calma, pau interior, és un veritable trobada amb un mateix, ordena i centra.

Tesa Rubio:

Terapeuta, membre titular de l’Associació Espanyola de Teràpia Gestalt. Alumna de Fedora Aberastury, amb àmplia experiència en la transmissió d’aquest sistema.

-Duració: 8 hores.
-Dies: 27 i 28 de juny
-Horari: 10 a 14 h.
-Matricula: 75 €
-Participants: 15

TALLER DE: VEU I EXPRESSIÓ

Professors: Elies Barberà i Marta Montiel

Destinataris: Tota persona que treballe amb la veu i l’expressió oral: actors, monitors, mestres, professors, conferenciants, relacions públiques, etc.

Temari del curs:
Prendre consciència dels nostres hàbits físics i vocals.
Alliberar les tensions físiques que ens impedixen fer un bon ús de la veu.
La respiració diafragmàtica.
La veu, una conseqüència del cos.
Tres tipologies de text: lírica, èpica i drama. Anàlisi.
Els cinc elements de l’expressió: timbre, quantitat, intensitat, ritme i tonalitat.
Els moviments de la veu en el discurs. Pràctica.
Tonalitat de la veu en el text: signes de puntuació, demarcacions, graduals,…

Organització del curs:
Els huit punts del temari seran treballats cada dia. Encara que en cada sessió s’anirà aprofundint en relació a les necessitats i demandes concretes de l’alumne.
Els textos seran proposats pels professors. Es treballaran poemes, proses, relats i escenes teatrals.
El curs és eminentment pràctic encara que inclou també una part teòrica, amb la qual cosa es demana als alumnes que vinguen amb roba còmoda d’esport i material per a escriure.

Organització d’una classe:
Una primera part de treball físic per preparar el cos: Partirem de la relaxació muscular: passiva i activa. I treballarem la respiració diafragmàtica per evitar tensions a la part superior del cos. Aquesta serà la base per a poder emetre so. Jugarem amb el cos i la veu per a trobar la seua connexió (sons vocàlics i consonàntics en el cos, ressonadors, moviments físics i sonors, qualitats físiques i sonores, l’espontaneïtat del so en relació a les sensacions,…)
La segona part la centrarem en el treball dels textos. Trobarem l’aplicació directa dels exercicis anteriors sobre els diferents tipus de text, jugarem amb els elements de l’expressió, amb el moviment de la veu, amb l’articulació, tot per a trobar noves ferramentes que ens ajuden a dominar els textos i a gaudir d’ells.

Elies Barberà
Actor i escriptor. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de València i en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Actualment treballa d’actor en les assignatures de l’especialitat de Direcció a l’Institut del Teatre. Acaba d’estrenar Un altre Wittgenstein sisplau, d’Albert Mestres al Festival Grec de Barcelona. el seu últim llibre de poemes publicat és Aixàtiva, Aixàtiva.

Marta Montiel
Actriu i professora de veu i expressió oral. Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i formada en la pedagogia de la veu per la professora Coral·lina Paloma. Forma part de les companyies La Soga i Teatre de l’Enjòlit. Dóna classes de veu i expressió oral a l’Institut del Teatre de Barcelona, en el Col·legi del Teatre de Barcelona i de veu i cos al Galliner de Girona.

-Duració: 30 hores.
-Dies: del 27 al 31 de juliol del 2009
-Horari: 17 a 20 h. (5 sessions de 4 hores cada una, amb descans inclòs).
-Matricula: 100 €
-Participants: mínim 5, màxim 15 alumnes