Xàtiva inicia el procés d’agermanament amb Gernika

Lorente: “Aquesta iniciativa ve donada per compartir unes característiques històriques, però també pel treball conjunt en matèria econòmica, social, cultural i esportiva que podem projectar conjuntament en el futur”

El passat dissabte en sessió plenària s’acordà iniciar els tràmits per agermanar dues ciutats amb antecedents històrics compartits, tant pel seu simbolisme territorial com pels bombardejos patits per durant la guerra civil espanyola. La ciutat de Bizkaia va ser bombardejada per l’aviació alemanya Còndor en abril de 1937, mentres que l’estació de tren de la nostra ciutat fou objecte de les bombes italianes en febrer 1939. Un punt en comú que ha derivat en anomenar a Xàtiva com la Gernika valenciana.

El primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente, ha assenyalat que “aquesta iniciativa d’agermanament ve donada per compartir unes característiques històriques, però també pel treball conjunt en matèria econòmica, social, cultural i esportiva que podem projectar conjuntament en el futur”. De fet, allò que es preten és anar més enllà de la signatura d’un acord institucional per aconseguir un pla d’activitats concretes que implique a les entitats socials de cada municipi i que faça possible una cooperació i intercanvi de coneixements i experiències en matèria de memòria histórica, turisme, serveis ciutadans, urbanisme, mobilitat, medi ambient… Lorente ha suggerit que “el foment de la promoció econòmica entre les dues ciutats ha de ser un element preferent incentivant les relacions de caràcter econòmic i comercial amb reunions professionals, congressos, manifestacions esportives i artístiques i l’aposta per teixir vincles turístics”.

Finalment, s’ha informat que desitgem que la comissió d’agermanament prompte es pose en marxa per començar a definir els objectius que marquen el camí per començar a treballar les dues ciutat conjuntament.

2 comentarios sobre “Xàtiva inicia el procés d’agermanament amb Gernika”

  1. Hay una diferencia más que apreciable, Juan. La aviación Cóndor germana formaba parte de su Luftwaffe (de sus fuerzas aéreas de apoyo), y estaba formada exclusivamente por pilotos alemanes. El bando franquista conocía que era un objetivo civil, atacando por puro entrenamiento y puesta a punto de los nazi-fascistas con objeto de ensayar técnicas de terror psicológicas de combate. Por el contrario, de acuerdo con los testimonios de uno de los observadores en el pueblo crodobés de los Katiuska SB-2 que participaron en el ataque, el servicio de información de la unidad a la que pertenecían los Katiuska fue advertido de la presencia en Cabra de una unidad italiana de paso.

    Pilotos y observadores esperaban encontrar un campamento de tiendas en la inmediaciones de la localidad y vehículos militares por todas partes. Al llegar pudieron ver fugazmente gran número de tiendas en la plaza central de Cabra (que resultaron ser el mercado, no un campamento militar) y atacaron muy rápidamente.

    Se trató, en el caso de Cabra, de un trágico error, no así Gernika, así que puedes ahorrarte la demagogia blaverista de las JONS.

    Donde sí podías haber estado más lucido, espabilado, es si hubieras invitado al hermanamiento con los inocentes civiles masacrados en la ciudad mediterránea de Almería, bombardeada por la marina del reich de pesadilla hitleriano.

Los comentarios están cerrados.