Vicent Torregrosa presenta el seu llibre a Xàtiva

L’obra es titula Reformisme il·lustrat, liberalisme i model educatiu. Xàtiva, 1788-1833″

Vicent Torregrosa va presentar divendres a l’Arxiu Municipal de Xàtiva el seu llibre «Reformisme il·lustrat, liberalisme i model educatiu. Xàtiva, 1788-1833» L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de la ciutat i president de la Diputació de València, Alfonso Rus, el director de la Institució Alfons el Magnànim,Vicent Ribes, el catedràtic de la Universitat de València, Alejandro Mayordomo i l’ arxiver municipal, Isaïes Blesa.

Entre el públic hi havien familiars i amics de l’autor, i representants municipals del PSPV  i EU.

A partir d’una contextualització històrica centrada en la ciutat de Xàtiva, l’obra presenta el projecte educatiu del reformisme pedagògic il·lustrat i del model educatiu liberal.

L’autor va destacar «la importància de l’educació pública en vistes a la construcció dels nostres pobles».

Descriu la implantació del Pla d’Estudis Públics i segueix l’evolució del Seminari Patriòtic d’Educació de Sant Felip, inaugurat el 1806. Finalment, aporta una anàlisi de la situació educativa de la ciutat a l’inici del Trienni Liberal (1820-1823) i parla de la reconversió de l’antic convent de Sant Agustí a Casa d’Educació Científica, del projecte d’una universitat de província a Xàtiva i dels conflictes entre el seminari i l’Ajuntament liberal.

Una obra, en definitiva, que desgrana l’activitat educativa del municipi i que resulta d’interés, no només per als historiadors de l’educació, sinó per als lectors interessats, que trobaran, a través de la documentació esmentada, testimonis de primera mà.