Un centenar de lingüistes europeus visiten la ciutat de Xàtiva

felipv_almodi_aventura_-1
En el marc del XXVI Congrés Internacional de Lingüística i Filologia Romàniques, s’han programat unes excursions temàtiques per tot el territori valencià. En concret, este dijous els congressistes s’han recreat en la ruta dels Borja, visitant primerament Gandia (i el Monestir de la Valldigna) i després Xàtiva.
El primer contacte dels visitants –en la seua majoria italians i francesos– amb la capital de la Costera ha estat un dinar típic oferit al Salons Reina: entrant de formatge de la Llosa de Ranes, arròs al forn i unes postres amb arnadí, monjàvena i llet merengada.
Seguidament, el grup ha pujat al castell de Xàtiva (amb el tren turístic) i després, al museu Almodí. Les dos visites han estat patrocinades per l’Ajuntament de Xàtiva.
Una agenda molt justa però molt completa, ja que Agustí Ventura, croniste oficial de la localitat, ha acompanyat amb explicacions precises de cada racó xativí; no debades té un llibre sobre el castell de Xàtiva, entre altres publicacions locals.
Des de la presó del Regne, on va morir el dissortat Jaume d’Urgell, fins al quadre de Felip V cap per avall, la visita s’ha convertit en una manera d’escapar de les sessions congressuals que tenen lloc a la Universitat de València des del dilluns passat i que acabaran este dissabte.