Tornen als campaments de refugiats sahrauís els xiquets i xiquetes que van ser acollits per Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva

El projecte de Vacances en Pau que és un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia i contra la guerra arribarà a la seua fi el proper 8 de setembre quan l’últim avió isca des de València cap als Campaments de refugiats de Tinduf. Amb aquesta iniciativa, Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva ha fet realitat el somni de 12 xiquets i xiquetes sahrauís de passar un estiu diferent.

El dissabte 5 de setembre començaran a anar-se’n els xiquets i xiquetes sahrauís. Al voltant de les 20:00 i de les 23:00 hores, eixiran els dos avions que duran a 10 dels xiquets i xiquetes que han passat l’estiu entre nosaltres a la ciutat de Xàtiva. El dimarts 8 de setembre, al voltant de 23:45 hores, eixiran les altres 2 xiquetes. Les famílies acollidores acomiadaran satisfetes d’aquesta experiència, per haver passat un estiu diferent i haver-lo compartit amb aquestos xiquets. Ara, aquest representants de la causa sahrauí, els seus ambaixadors que ens han explicat les condicions tan dures en les quals viuen, en uns campaments de refugiats, tornen per a retrobar-se amb els seus pares, els seus germans i els seus amics. I un desig compartit, l’esperança que les resolucions de l’ONU es complisquen i els permeta celebrar el referèndum sobre l’autodeterminació del poble sahrauí i acabar així l’exili de més de 34 anys que els ha sotmés el regne de Marroc i la feblesa dels governs democràtics d’Espanya.

Actualment, amb la represa de les converses entre el Regne del Marroc i del Front Polisari (representant del poble sahrauí) esperem il·lusionats que la situació política canvie al Sàhara Occidental i que d’aquesta forma s’acaben les constants violacions dels Drets Humans als territoris ocupats pel Marroc, l’explotació il·legal dels recursos econòmics i que les resolucions de l’ONU siguen acceptades per les dues parts i que no es altra que la via del REFERÈNDUM d’autodeterminació com a única solució al conflicte.

Cal que quede ben clar que la societat xativina i de la Costera vol per als infants sahrauís refugiats que han compartit i comparteixen el temps d’estiu amb nosaltres, un futur amb pau i llibertat a la terra que els pertany.

Aquest és un breu resum de les activitats que han realitzat els xiquets sahrauís durant els dos mesos que han passat a Xàtiva:

Els xiquets i xiquetes sahrauís van arribar a la matinada del 5 i del 8 de juliol. Al final, dels 13 que esperàvem sols van arribar 12, ja que un dels xiquets sahrauís no va poder agafar l’avió per qüestions mèdiques ja que estava malalt amb la conseqüent decepció per la família acollidora que l’esperava. Aquets xiquets i xiquetes sahrauís que van arribar a la Costera a través d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva han passat els dos mesos d’estiu a les poblacions de Xàtiva, el Genovés i la Granja de la Costera. Van passar les revisions pediàtriques pertinents al Centre de Salut i es van desplaçar a València per tal de fer-los una revisió oftamològica profunda. Van ser rebuts pels Ajuntaments de Xàtiva, el Genovés i la Granja de la Costera que van ser les institucions públiques que van col·laborar amb Amics del Poble Saharauí de Xàtiva dins del programa de Vacances en Pau 2009 així com les entitats de La Caixa i Caixa Popular. També visitàrem la Diputació de València.

Durant l’estiu els xiquets i xiquetes sahrauís han participat de dos trobades amb més nens i nenes sahrauís, la primera a Puçol en la qual es van reunir tots els que van arribar al País Valencià i la segona va tenir un àmbit comarcal i es va fer dins de l’acampada de l’Alberg del Túnel de Canals, on els xiquets i xiquetes sahrauís van gaudir moltíssim de l’experiència de passar junts tres dies i de les activitats que els van preparar els monitors del Grup Scout Cohinoor de Xàtiva. Van conéixer que és la pilota valenciana van veure i jugar en un trinquet i visitaren el Museu de la Pilota del Genovés. També van veure un partit de futbol al Camp de la Murta, el de la presentació del CD Olímpic. I com no, la Fira d’Agost i les seues atraccions. Visitàrem les instal·lacions del Parc de Bombers de Xàtiva. Algunes d’aquestes activitats es van fer conjuntament amb el col·lectiu SAPS de Canals. Aquest estiu va finalitzar amb un sopar d’acomiadament que va reunir a tots els xiquets i xiquetes saharuís, a les famílies acollidores i als amics i simpatitzants amb el poble sahrauí.

Sense cap dubte, aquest ha estat un estiu diferent per aquestos xiquets i xiquetes sahrauís que tindran moltes coses que contar als seus amics i a la seua família a partir del dia 8 de setembre quan retornen als campaments de refugiats de Tinduf. També ha estat un estiu diferent per aquelles famílies que per primera vegada han acollit un xiquet sahrauí. Ara, els socis i simpatitzants d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva continuaran treballant a favor de la causa sahrauí, per tal que se’ls reconega els seus drets i per tal que es complisquen les resolucions de l’ONU, i, com no, treballant en la preparació de les properes Vacances en Pau 2010.