Moixent conmemora el centenari del naixement d’Enric Valor

Serà el proper 9 d’abril amb la Trobada d’Escoles en Valencià

Després de complir vint anys l’any 2010, la Trobada d’Escoles en Valencià continua el seu viatge pels pobles de la Costera. Enguany, el proper dissabte 9 d’abril, a Moixent commemorem el centenari del naixement d’un dels nostres referents literaris i gramàtics, Enric Valor. És per això que el lema de les Trobades 2011 és «El Valor del Valencià», per homenatjar l’escriptor de Castalla i també per potenciar el Valencià vinculat a altres valors com plurilingüisme, interculturalitat, qualitat, sostenibilitat o dignitat.
La Trobada és una festa per la llengua lúdica i reivindicativa que visualitza l’autoestima lingüística i reclama als responsables institucionals que facen del valencià la llengua pròpia i oficial d’ús normal per a tots i per a tot.

L’organitzen la Coordinadores d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera , amb el suport dels centres educatius de Moixent, els pares i mares d’alumnes, l’Ajuntament i el món associatiu local. Cada primavera la trobada atrau més de 5.000 assistents, tot lluint les samarretes i cartells que Xavier Mariscal dissenya cada any per a aquestes festes per la Llengua.

Enguany cal destacar la gran quantitat de tallers per part dels centres educatius de la Comarca, quasi 50 tallers. Com a novetat a destacar la participació de l’Escola Búlgara “San Juan de Rila”.

A més també hi ha més de 30 expositors i tallers de diferents col·lectius, associacions i entitats, tant locals i comarcals com del País Valencià. Entre ells tenim a: l’Associació Cultural Serra Grossa, Amics dels Poble Saharauí de Xàtiva, Acció Ecologista Agró, l’Escarot, Plataforma no al macroabocador de Llanera, Fundació Ferrer Pastor, Amics de l’Alguer, FAPA València, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Acció Cultural del País Valencià, Associació Feyda, diversos col·lectius locals com l’Associació de Moros i Cristians, la Creu Roja, l’Escola Municipal de Danses, Club d’esport base, Club d’escacs, ames de casa, Societat Musical «La Constància», Campaners de Moixent, etc., i una 12 d’empreses o associacions editorials que muntaran l’espai del llibre en valencià a la trobada.

També es destaca que per segona vegada a la comarca es realitzarà un gran concert de música en valencià. Enguany, la Gira porta a la Costera als grups Enderrocks, declarat com millor grup en valencià del concurs LaCosteraSona!, Mugroman, grup consolidat de Xixona, i Orxata Sound System, el grup més actual i de moda a tot el País Valencià.

Programa d’actes

 • 10.00 Aplec de l’escoles i participants a l’IES de Moixent.
 • 10.30 Cercavila encapçalada per la Societat Musical “La Constància”, fins al passeig del Pare Moreno
 • 11.00 Benvinguda i parlaments.
 • 11.15. Xiquetes i Xiquets de diferents centres educatius interpretaran la cançó de la Trobada, mentre és realitza un vol de coloms a càrrec del Club de Colombaires de Moixent.
 • 11.30. Balls folklòrics búlgars a càrrec dels alumnes de l’Escola Búlgara San Juan de Rila
 • d’11.00 a 14.00 Obertura dels tallers, mostres dels centres educatius i entitats participants. Exposició i venda de llibres i materials editorials.
 • 11.30. Visita guiada al Moixent islàmic, des de la porta de l’Ajuntament. Organitza AGRÓ.
 • d’11.30 a 13.30 Visita guiada al Campanar de Moixent. Organitza Campaners de Moixent.
 • d’11.30 a 13.30 Taller de raspall al carrer Sant Albert, organitzat pel departament d’educació física de l’IES Moixent i l’Escola de Pilota de Moixent.
 • d’11.30 a 14.00 Demostracions de percussió corporal, a càrrec dels alumnes de 6é de primària del CEIP Pare Moreno
 • 12.00. Dansà popular a càrrec de l’Escola i Grup de Danses de Moixent.
 • 13.00 Sorteig ordinador portàtil de la Comissió Organitzadora XXI Trobada
 • 13.15 Entrega del premi del concurs “Felicitem Enric Valor pels seus 100 anys!!!” organitzat per Tàndem Edicions i Federació Escola Valenciana.
  Al llarg del matí la Banda Juvenil de la Constància, anirà oferint-nos una mostra del seu repertori.
 • 16.00. Entrada Mora i Cristiana a càrrec de l’Associació de Moros i Cristians de Moixent.
 • 17.00. Cloenda de la XXI Trobada, amb l’espectacle “De micos, princeses, mosquits i altres poemes divertits”, interpretat per la companyia “Comptes per al nou mil·lenni”.
 • 22.00. Concert de la Gira al Parc dels Ortitxols, amb l’actuació dels grups Orxata Sound System, Mugroman i el millor grup en valencià del concurs “La Costera Sona!”