Moció a favor del Poble Sahrauí

A finals de setembre de 2011, a la ciutat ocupada de Dajla, al sud del Sàhara Occidental, fou assassinat el ciutadà sahrauí Maichan Mohamed Lamin Lahbib de 29 anys, a mans de colons marroquins. L’enfrontament es va estendre entre la població sahrauí la qual cosa va provocar desenes de ferits. El setge sobre la població sahrauí a la ciutat de Dajla s’intensificà dia rere dia. Avui, Dajla és una ciutat presa militarment per les forces d’ocupació marroquines. Les principals ciutats del Sàhara Occidental estan preses per les forces d’ocupació marroquines, la repressió contra la població autòctona no cessa, sent moltes les persones detingudes, desaparegudes i torturades per la policia.

Aquestos motius, van fer que Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva presentara una nova moció en relació amb els esdeveniments que estaven passant en el Sàhara Occidental i provocats pel Govern del Marroc. La nostra voluntat era que aquesta moció que havia estat elaborada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià fora presentada i recolzada als Plenaris dels Ajuntaments de LA COSTERA per tots els partits polítics.

A finals de desembre de 2011 i durant el 2012, Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva es va adreçar al Partit Popular (PP), Partit Socialista del País Valencià (PSOE/PSPV), Bloc Nacionalista Valencià (BLOC-Compromís) i Esquerra Unida (EUPV) de la comarca de la Costera, per tal que presentaren una moció de rebuig per la continua violació dels drets humans al Sàhara Occidental. Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva insistíem als partits polítics, que recentment s’havien celebrat eleccions generals i tots els partits havien parlat en els seus programes electorals de la situació del Sàhara, de que calia buscar una solució del conflicte que fora justa, definitiva i conforme amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU, amb el dret internacional i s’apel·lava a la responsabilitat històrica de l’estat espanyol amb el Sàhara Occidental. En definitiva, des del nostre col·lectiu s’animava a que presentaren la moció en tots els municipis de la Costera i que foren coherents amb el programa electoral que a nivell estatal portaven els seus partits polítics.

A hores d’ara, sols els Ajuntaments de Canals (26 de gener) i de Xàtiva (2 de març) ha presentat i aprovat la moció per unanimitat… i altres ajuntaments està previst que la presenten en els propers plenaris (cas de Novetlé, Genovés i L’Alcúdia de Crespins). Sols ens queda insistir a les secretaries comarcals del PP, PSOE/PSPV, BLOC i EUPV a que animen als seus regidors a que presenten aquesta moció a la resta de municipis de la Costera ja que la situació al Sàhara Occidental encara està lluny de solucionar-se i malauradament la repressió i la violació que pateix la població sahrauí no ha cessat.

Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva es vol agrair els esforços que s’estan fent i també vol felicitar als regidors de Canals i de Xàtiva pel seu compromís amb la causa sahrauí. Moltes gràcies a tot@s.
Aquestos són els ACORDS que s’han adoptat ja en els Plenaris dels Ajuntaments de Xàtiva i de Canals i que esperem que s’aproven en tots els Ajuntaments de la Costera:

ACORDS

1.- Condemnar enèrgicament la continua violació dels Drets Humans al Sàhara Occidental a mans de les forces d’ocupació marroquines.

2.- Exigir a les Nacions Unides i a la Comunitat Internacional:

• Que complisquen amb l’obligació de protegir la vida i tots els drets de la població autòctona sahrauí als territoris ocupats per Marroc.
• L’acompliment de les resolucions de les Nacions Unides, que posen fi a l’ocupació marroquina sobre el Sàhara Occidental.

3.- Exigir al Govern Espanyol:

• Que prenga part activa en la resolució del conflicte que pateix el poble sahrauí, com a conseqüència de l’inconclús procés de descolonització.
• Que lidere la diplomàcia internacional per fer complir les resolucions de l’ ONU en les quals es contempla la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació entre els antics habitants i el seus descendents.
• Que introduesca sempre la qüestió sahrauí en les seues converses amb el govern marroquí, i li manifeste la seua més enèrgica condemna per la brutal repressió existent al Sàhara Occidental, i li exigesca l’alliberament de tots els presos i preses polítics sahrauís.