Més Algemesí i la defensa de l’eix ferroviari mediterrani

Josep Vicent Boira a la presentació del llibreAhir dimecres tingué lloc en Algemesí la presentació del llibre del catedràtic de geografia de la Universitat de València Josep Vicent Boira ‘La Commonwealth catalanovalenciana. La formació de l’eix mediterrani al segle XX’. Hi intervingueren en l’acte el candidat de MÉS ALGEMESÍ Josep Bermúdez i el catedràtic de filologia de la Universitat de València Vicent Josep Escartí.

Boira exposà als assistents, basant-se en les nombroses dades i citacions recollides al seu llibre, com des de l’exposició Regional de 1909 l’economia valenciana i catalana mantingueren estrets vincles els quals continuen existents. L’autor insistí en la idea que existeix un bé o “interés comú” entre valencians i catalans que durant tot el segle XX ha anat consolidant-se de manera independent a les difícils i fluctuants relacions culturals i polítiques entre aquests dos territoris. Destacà l’afermament d’aquestes relacions i interessos en els anys vint i trenta, o com a partir de 1967 quan les forces econòmiques mediterrànies uneixen interessos catalans i valencians aconsegueixen la construcció de l’A-7-.

La seua intervenció despertà gran interés entre els assistent que realitzaren nombroses preguntes i intervencions totes elles insistint en la necessitat per a l’economia local i valenciana de la construcció d’un eix ferroviari mediterrani que permeten augment la competitivitat de les empreses locals.

Des de MÉS ALGEMESÍ volem manifestar que si la plataforma té responsabilitat de govern proposarà a la Mancomunitat de la Ribera la seua adhesió a l’associació europea Promoció de l’Eix Ferroviari per a mercaderies Rhin-Ródano-Mediterri Occidental coneguda per les seus sigles FERRMED com a membre ordinari. FERRMED, pel seu caràcter internacional, és l’únic grup de pressió amb pes suficient davant el Parlament Europeu que pot aconseguir que les empreses i ports valencians estiguen connectades directament amb la gran zona industrial i comercial del Rhin i el Ródano. La Ribera ha d’estar present en una associació com aquesta que al capdavall tindrà molt a dir en el moment de traçar aquest gran corredor ferroviari. No oblidem que FERRMED ha esta l’Associació que organitzà l’acte del passat dia 12 al qual assistí el President de la Generalitat. El nostre poble, a través de la Mancomunitat ha de fer sentir la seu veu en Brussel·les. Tal i com es posà de manifest en la presentació del llibre, el traçat concret que connecte la zona industrial del Rhin amb Algecires no està decidit i sempre cap el perill que aquesta connexió es realitze per l’interior (Zaragoza-Madrid-Algecires) i no per la costa. MÉS ALGEMESÍ aposta per defensar ja el traçat de l’eix ferroviari per la costa, ja que de no ser així seria un cop mortal per a l’economia local i autonòmica. Tot i que MÉS ALGEMESÍ siga una plataforma d’àmbit local no per això deixa de ser conscient de la importància que tenen en l’àmbit local les decisions que es prenen en les esferes europees.

Igualment MÉS ALGEMESÍ considera que l’Ajuntament d’Algemesí deuria d’adherir-se –o finançar l’adhesió de l’Associació d’Empresaris- a l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga nascut fa quasi un decenni a la ciutat de València i que agrupa a més de dues-centes empreses i institucions valencianes, catalanes, balears i franceses. És imprescindible que els nostre empresaris tinguen formació i informació de primera mà sobre la necessitat de crear una gran Regió Euromediterrània i sobre els beneficis que aquest aportaria a la nostra economia i agricultura. Donada la situació privilegiada de la nostra ciutat, connectada directament a l’AP-7, seria important per empreses com la pròpia COPAL estar connectats també directament a un futur eix ferroviari de mercaderies.

De fet MÉS ALGEMESÍ apostaria, no sols per associar-se a l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, sinó per signar acords de col·laboració amb aquest per tal de poder organitzar encontres d’empresaris i jornades per a formar al món empresarial algemesinenc i permetre que establisquen contactes i col·laboracions amb altres empresaris mediterranis.

Aprofitem també l’ocasió per indicar-los que al blog del nostre candidat josepbermudez.com s’avancen en part les línies directrius de MÉS ALGEMESÍ en relació a l’economia agrària (http://josepbermudez.com/114).