La Trobada de la Costera reuneix més de 15.000 persones a Xàtiva

Els més menuts gaudiren de 45 tallers organitzats pels centres educatius, activitats musicals i esportives

La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera va celebrar el passat dissabte els 25 anys de Trobades a la comarca amb més de 15.000 assistents en Xàtiva. “Hui és un dia ben significatiu. Els valencians i les valencianes commemorem el 25 d’abril, una data històrica per a no oblidar que fa tres segles vam perdre els nostres drets com a poble i que ha costat anys i panys construir el procés de recuperació. Volem la normalitat lingüística a l’escola i al carrer, el valencià és un dret humà i això és el que reivindiquem hui a Xàtiva i a Petrer”, va declarar el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

L’assistència de més de 15.000 persones a la Trobada de Xàtiva ha superat amb escreix les previsions de l’organització. D’aquesta forma es va doblar la participació de persones respecte a edicions passades. “Per a nosaltres era important fer coincidir 25 anys de Trobades amb el 25 d’abril a una ciutat com Xàtiva, que com a conseqüència de la Batalla d’Almansa va sofrir un dels episodis més nefastos de la història de les valencianes i els valencians quan les tropes de Felip V van cremar la ciutat. Hui fem la Trobada al poble dels socarrats, la festa per la llengua és conseqüència de tot allò que hem fet com a poble per a renàixer de les cendres. Això és també l’escola que volem, una escola pública i en valencià que espera un canvi per a renàixer de les cendres d’una gestió educativa molt negativa”, va explicar Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escola Valenciana a la Costera.

Durant aquests 25 anys la festa d’estima pel valencià s’ha celebrat a 12 municipis de la comarca, aquesta és la quarta vegada que es realitza a Xàtiva.

La gent de la comarca, especialment els més menuts, han gaudit de 45 tallers organitzats pels centres educatius; activitats musicals i esportives; l’oferta de productes de 25 paradetes d’associacions, entitats i empreses; i un espai del llibre amb 23 estands d’editorials, llibreries i entitats.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Xàtiva, María José Pla, va manifestar que és “molt important” seguir lluitant pel valencià i pels col·legis, per una educació inclusiva i participativa. “El resultat de la Trobada ha estat magnífic per a la comarca i per a Xàtiva i l’ambient és excel·lent. Quan la Coordinadora d’Escola Valenciana i les escoles ens va demanar fer la Trobada ací no ho vam dubtar, era precís, celebrar els 25 anys de festes per la llengua per l’ensenyament en valencià a la capital de la Costera havia de ser una realitat”, va destacar la regidora.

Per la seua banda, Roca va afegir que dedicaven aquesta Trobada “tan especial a dos mestres que ens han deixat recentment i que estaven treballant de ple en l’organització d’aquest esdeveniment. D’altra banda, ha estat espectacular la implicació de totes les escoles i tots els instituts públics de Xàtiva en una Trobada que ha resultat gratament inoblidable”.

El final de festa va anar a càrrec d’un concert de La Gira d’Escola Valenciana al Jardí de la Pau de Xàtiva, amb l’actuació del xativí Feliu Ventura, un dels cantautors hereus d’Ovidi Montllor, al qual Escola Valenciana li dedica enguany la seua gira de concerts de música en valencià amb el lema ‘Girem amb Ovidi”.

Fotos: Quique Luján

[nggallery id=743]