Emotiu i reivindicatiu homenatge als Maulets

Els grups polítics de l’oposició remarquen la importància històrica d’aquesta jornada

Xàtiva va celebrar dissabte el tradicional homenatge als Maulets que resistiren a les tropes de Felip V. L’acte va comptar de nou amb els miquelets del Regne de València, que escenificaren, a partir de les 11.30 en la Plaça la Trinitat, l’entrada del General Basset a la ciutat de Xàtiva. Tot seguit, al carrer Montcada, els integrants de l’escola de Danses ballaren fins arribar a la Plaça de Sant Francesc. Un dels espectacles més concurrents va ser el realitzat per la Muixeranga d’Alacant. Aquest col·lectiu, que participava per primera vegada en Xàtiva, va representar els magnífics «castellers humans» símbols de la cultura i identitat autòctona.

El món del cant no va faltar en aquest homenatge i diferents artistes locals també van donar suport a l’acte. Per últim, Inma Bellver, membre actiu del col·lectiu Bicicleta Teatre i docent en secundària, va llegir el manifest al costat del monument als Maulets. Seguidament va tindre lloc l’ofrena floral als peus del monument.

Els actes van ser organitzats per la “Comissió 25 d’abril”, formada per PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, Xateba, STEPV, ARRAN, CaMot, Endavant i Escola Valenciana la Costera. El candidat d’Esquerra Unida a l’alcaldia de Xàtiva, Miquel Lorente, va destacar que es tracta d’una jornada “històrica” en la que els xativins demostren “la seva resistència enfront de les retallades, lluiten pels drets, per la sanitat i l’educació pública”. D’altra banda, la candidata per Compromís al Consistori, Cristina Suñer, va anunciar que aquesta jornada anuncia un “canvi imminent” en el govern i en les institucions. Roger Cerdà, candidat pel PSPV, va remarcar que “és el moment de parlar del futur, de què hi haja un nou govern que reconega i valore la nostra llengua”

[nggallery id=742]