La revolució va de bo!

trinquetLa modernització de la pilota valenciana
La pilota valenciana s’ha llançat a un procés modernitzador iniciat a la transició democràtica i accelerat profundament al segle XXI. L’objectiu és superar el caràcter minoritari d’aquest joc tradicional per tal d’ampliar els seus horitzons i adaptar-lo a la modernitat. El llibre La revolució va de bo!, escrit pel periodista de Levante-EMV Paco Cerdà i la filòloga Purificació Mascarell, analitza aquesta transformació polièdrica de la pilota valenciana amb deu reportatges i vint-i-tres entrevistes en profunditat als protagonistes més destacats del procés.
Mig centenar de veus distintes recorren les pàgines d’un llibre coral que, segons deixa anotat al pròleg l’escriptor Toni Mollà, «marcarà una fita sense retorn en la història del nostre esport més noble; serà l’acta de pas a la majoria d’edat definitiva d’un joc que ens individualitza enmig d’un món massa estandarditzat i que ens fa sentir orgullosos d’una pràctica estètica sense comparança».
El llibre, editat per Publicacions Universitat de València i amb fotografies del periodista José Antonio Monteagudo, radiografia com l’aparició de l’empresa Valnet ha convertit als pilotaris professionals en treballadors de la pilota amb nòmina fixa, i ha consolidat un calendari competitiu que arracona les partides amistoses dominades pel vell sistema de la travessa i la propina.
La televisió autonòmica, d’altra banda, ha revolucionat les retransmissions audiovisuals amb la creació d’un trinquet blau amb parets de vidre i pilota blanca que permet somiar amb la conquesta de les masses.
Quasi en paral·lel, la pilota valenciana s’ha incorporat com a matèria obligatòria a tots els col·legis i instituts valencians i ha aconseguit teixir una potent xarxa d’escoles i centres de tecnificació que preparen als jugadors del futur. De la Plana Alta al Baix Segura i dels Serrans a la Marina Alta, les lligues amateurs que organitza la Federació de Pilota Valenciana ja fan rodar la vaqueta per un de cada quatre pobles del País Valencià. Es tracta d’un procés recuperador sense precedents que, al seu temps, ha estat acompanyat per la integració de l’esport autòcton en un moviment internacional de pilota a mà que organitza campionats mundials i europeus.
Des de l’adveniment de l’autonomia política, a més, la pilota valenciana s’ha anat cobrint d’una aura cultural que trenca amb la pèssima consideració social que l’havia perseguit durant dècades. De niu de vici, el trinquet ha passat a ser considerat com un bé cultural admirat pels valors de noblesa, cavallerositat i respecte per la llengua que encara preserva el joc. Aquesta venerada tradició està sent escrupolosament respectada en un procés evolutiu ambiciós que té en la pilota basca el seu referent indefugible.
Tot això ho analitza el llibre La revolució va de bo!, que es presenta demà dijous, a les 18.15 hores, en el trinquet Pelayo de València. En l’acte intervindran els dos autors i el director del Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat de València, Antonio Iradi. Després de l’acte es disputarà una partida d’escala i corda que enfrontarà a Miguel, Sarasol II i Héctor, contra Víctor Solaz i Tino.

Autors:

Paco Cerdà (Genovés, 1985) és llicenciat en Periodisme per la Universitat de València i màster en Estudis de l’Àsia Oriental per la UOC. Treballa de periodista al diari Levante-EMV i ha estat enviat especial als Jocs Olímpics de Pequín 2008.

Purificació Mascarell (Xàtiva, 1985) és llicenciada en Filologia Hispànica i màster en Estudis Hispànics per la Universitat de València, així com postgrau en Literatura en l’Era Digital per la UOC. Treballa com a becària d’investigació a la Universitat de València.

Un comentario sobre “La revolució va de bo!”

  1. paco soc el grauero enhorabona pel llibre per fi ix ala llum.dema pel mati aig a la llibreria a demanarlo.vo una salutasio a la teua dona,vaig vore l article del llevant del diumenge molt guapa.

Los comentarios están cerrados.