La 26a MIT a la Vall d’Albaida consolida la seua vocació internacional

Mostra Internacional de Titelles a la Vall d'Albaida

El certamen més antic de les arts escèniques valencianes reuneix 21 companyies entre el 10 i el 14 de novembre

“Mantenir el nivell d’excel·lència assolit l’any passat”. Eixe ha sigut el repte a aconseguir en la preparació de la 26a Mostra internacional de titelles de la Vall d’Albaida segons el president de la Mancomunitat de municipis de la comarca, Filiberto Tortosa. El certamen més antic de les arts escèniques valencianes se celebrarà la pròxima setmana del 10 al 14 de novembre en 18 poblacions, circumstància que reforça la seua extensió arreu del seu àmbit geogràfic.

La qualitat i la diversitat són, de nou, els dos trets principals que recorren tota la programació amb més de mig centenar de funcions i d’activitats previstes a càrrec dels plantejaments artístics desenvolupats per 21 companyies que permetran conèixer totes les possibilitats expressives d’un art tan singular com són els titelles. El festival reforça en aquesta ocasió la seua vocació internacional amb la presència de sis grups estrangers; de fet, servirà de marc per a la primera escenificació a Espanya de tres obres: Tres somos tres de Papalote i Pico sucio del Retablo, ambdós procedents de Cuba, i Arlechín, vagabundo buscando a la lluna llena dels italians Vivaoperacircus.

No obstant, la cita també conserva la seua aposta per convertir-se en el lloc de trobada del titellaires valencians. Bambalina Teatre Practicable, La carreta, Edu Borja, Lluerna Teatre, Teatro La estrella i la federació valenciana d’Unima oferiran les seues últimes produccions. A més, la presència autòctona es completarà amb un cicle de curtmetratges d’animació que repassarà tres peces procedents de les principals empreses del sector al mateix temps que mostrarà les diferents tècniques emprades des de la tradicional plastilina fins la infografia més actual.

Igualment, els espectacles per a públic adult mantenen la seua importància amb quatre muntatges: Minimal magic de Teia Moner, La tempesta de La companyia del príncep Totilau, Carmen de Bambalina Teatre Practicable i La maldición de Poe de Teatro Corsario. Així mateix, algunes d’aquestes propostes tindran lloc en espais poc habituals de representació, una circumstància que també ocorrerà en el cas dels tallers i jocs de Guixot de 8 o en el Sapo dels italians Teatro Gioco Vita.

Finalment, la programació d’enguany depara l’estrena absoluta de l’obra Del otro lado del árbol d’Elfo Teatro, companyia amb una de les trajectòries més ampla i completa del panorama titellaire de l’Estat. Una altra sorpresa vindrà de la mà d’Iñaki Mata amb una interessant actuació que porta la tècnica de les marionetes a extrems totalment nous.

L’autor Eduard Costa, la programadora Encarna Dolz, l’actriu Amparo Mayor i el periodista Rafa Ridaura formaran el jurat encarregat d’elegir els guardonats amb els Premis “Mostra de titelles” dissenyats per l’escultor Evarist Navarro. En total, l’organització del festival requereix la participació directa de més de vint persones encapçalades, en la direcció artística, pel responsable de l’Escalante Centre Teatral, Vicent Vila.

Per al conseller de Cultura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Juan Puchades, “la programació conserva les grans línies reforçades amb motiu del 25é aniversari l’any passat, qüestió que ens fa estar ben orgullosos dels esforços realitzats”. Per la seua banda, el president de l’entitat comarcal, Filiberto Tortosa, destaca “la unió d’esforços entre institucions, entitats i empreses que ens permet configurar una proposta encaminada a cohesionar una comarca mitjançant la cultura, al mateix temps que s’ofereix una alternativa d’oci de primera qualitat per a tots aquells que ens vulguen descobrir amb els cinc sentits”.