Vicent Garcia Perales
La talla d’Enric Valor (Castalla, 1911 – València, 2000) ha quedat molt més clara amb les conferències del catedrà tic i acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) Emili Casanova, oferides el dimarts 25 de gener als estudiants de 2n de Batxillerat de l’IES Josep de Ribera i el Col·legi Claret de la capital de la Costera. L’acte s’emmarca en la commemoració de l’AVL dels cent anys del naixement i deu del traspàs de l’autor de les Rondalles valencianes.
Mitjançant un recorregut per la vida i l’obra valoriana, el professor Casanova ha acostat als estudiants un dels pilars a qui tant deu la llengua dels valencians, al costat de personalitats com M. Sanchis Guarner o Carles Salvador. De fet, la producció d’Enric Valor és matèria obligatòria de les proves d’accés a la universitat (PAU, antic selectiu), que cursaran els assistents a les conferències el pròxim mes de juny. És mol probable, quasi segur, que una de les preguntes versarà sobre este autor de Castalla.
Casanova considera que Enric Valor és molt conegut com a lingüista, autor de diverses obres per a l’aprenentatge de la llengua. Però el que més “valor†té és la seua producció novel·lÃstica. I és que Enric Valor era un homenot valencià a qui agradava molt contar històries. La seua educació és inseparable de les tertúlies de quan era menut i s’assentava a la vora del foc, a la llar, en companyia de les persones majors que li contaven moltes rondalles.
Precisament, l’obra més coneguda de Valor són les Rondalles valencianes, una recopilació de totes eixes històries que sentia de menut, però redactades d’una manera equilibrada entre el conte tradicional popular elevat a la categoria de literatura. Casanova ha destacat que gran part dels arguments, dels temes d’estes rondalles són temes que reapareixen curiosament per tots els països d’Europa i coincideixen amb aquelles narracions breus que passen de pares fills.
Casanova creu que Enric Valor és el rescatador de mots, de paraules tradicionals que en una o dos generacions desapareixeran. Esta és, al parer de Casanova, la tasca de l’AVL: salvaguardar el lèxic tradicional valencià i potenciar la llengua, tot buscant sempre superar el conflicte lingüÃstic, de tal manera que no s’identifique la llengua amb la polÃtica ni a fets que res hi tenen a vore.
En la presentació del conferenciant al Claret, la professora Maridol Ãlvarez ha destacat la relació personal de l’homenatjat amb l’agullentà Emili Casanova. De fet, durant la conferència, i també en el torn de preguntes, l’acadèmic ha contat anècdotes de les passejades i tertúlies que Enric Valor i ell feien per Agullent.
Amb motiu de l’Any Enric Valor, l’IES Josep de Ribera acull l’exposició itinerant que l’AVL ha preparat sobre el gramà tic i escriptor de Castalla, en format de panells que inclouen fotografies i textos en cinc etapes: El Valor personal, el Valor rondallista, el Valor novel·lista, el Valor lingüista i el valor de Valor. Els estudiants de Xà tiva i de la comarca podran gaudir d’esta exposició fins al proper divendres 28 de gener de 2011.
Está demostrat. Quan el catalanisme aplega a algun puesto lo primerer que s’instaura es la censura. Bon vent i barca nova… I sí, Enric Valor lo ultim que va dir es «… tinc por, ..tinc por»