Justícia i llibertat per al poble saharauí

sany3681

La comarca de la Costera ha tingut una gran participació a la manifestació de Madrid contra la violació dels Drets Humans en el Sàhara Occidental, per la llibertat dels presos polítics i per la descolonització i la independència.

L’autobús que va eixir des de Xàtiva anaven Amics del Poble Saharauí de Xàtiva, SAPS de Canals i gent del Grup Scout COHINOOR de Xàtiva i es van unir a la caravana.

Les associacions de la Costera i entre elles Amics del Poble Saharauí de Xàtiva han participat en la manifestació de Madrid aquest dissabte 14 de novembre de 2009 en la qual s’ha denunciat la continua violació dels Drets Humans al Sàhara Occidental i s’ha reclamat que es finalitze el procés de descolonització i es realitze el referèndum d’autodeterminació que ha de portar al poble sahrauí cap a la independència.

A la manifestació han estat molt present els noms i les imatges dels 7 activistes de Drets Humans sahrauís que van ser detinguts el passat 8 d’octubre i que poden ser condemnats a pena de mort. També es va denunciar la recent detenció d’Aminatu Haidar que ha estat guardonada, entre altres amb el Premi de Drets Humans Robert F. Kennedy 2008, i, un any abans, amb el Premi de Drets Humans Juan María Bandrés, a més a més, ha estat recentment guardonada amb el premi Coraje Civil 2009 de la Fundació John-Train estadounidenca per la seua resistència «pacífica en el Sàhara Occidental». Les seues fotos en estendards podien veure’s entre centenars de banderes sahrauís amb el lema “Sàhara Lliure”.

sany3667
Milers de persones desplaçades de tot l’estat espanyol s’han manifestat a Madrid per exigir al Govern espanyol que done suport clar a les resolucions de l’ONU per a la celebració del referèndum d’autodeterminació i que denuncie la violació dels Drets Humans al Sàhara Occidental per part de Marroc. Des d’Atocha fins a la Puerta del Sol els crits que més s’han escoltat són “¡Sáhara libertad, Polisario vencerá!” o “Marruecos culpable Espanya responsable”, amb banderes sahrauís i pancartes, en les què es podia llegir “Justícia Ja”, “Per la llibertat i la independència del Sàhara”, “Referèndum pel Sàhara” així com moltes amb distints lemes referents a la llibertat dels presos polítics.

La manifestació que ha estat convocada per la Coordinadora Estatal de Asociaciones Solidarias con el Sáhara (CEAS-Sáhara) va acabar ai han participmbla lectura d’un manifest per part de l’actor Hugo Silva en el qual instava al Govern espanyol a fer front a la seua responsabilitat històrica i el deute moral amb el poble sahrauí durant la seua presidència de torn de la Unió Euopea en el primer semestre de 2010.