EU de Xàtiva presenta una moció per tal de conmemorar la II República

El col.lectiu d’esquerres inaugura demà a les 12:30 hores una exposició itinerant de Manuel Azaña

La regidora d’EU de Xàtiva, Francesca Chapí, ha anunciat que al plenari de hui el grup va a presentar una moció «perquè el nostre Ajuntament incloga la jornada de demà, 14 d’abril, com una data a tenir en compte a l’hora de donar a conèixer, mitjançant la seua programació cultural, la II República com un temps de llibertats i avanços socials en el nostre país». Des de la formació d’esquerres també s’ha informat que en la mateixa moció es demana que la bandera republicana onege d’una manera commemorativa en la balconada de l’Ajuntament de Xàtiva durant la jornada de demà dissabte.

Per altra banda, el col·lectiu d’Esquerra Unida de Xàtiva junt amb l’Associació Manuel Azaña de León i l’Associació Joan Peset i Aleixandre organitzen l’exposició itinerant Manuel Azaña i la Segona República. La mostra serà inaugurada demà a les 12:30 hores en la seu del col·lectiu en el carrer Sant Francesc, 27. A l’acte participarà el diputat de IU en el Congrés Ricardo Sixto, la diputada provincial d’EUPV Rosa Pérez i regidors/es d’EU de la comarca. L’exposició es podrà visitar fins el 30 d’abril.
L’exposició, que està subvencionada pel Ministeri de la Presidència, consta de tres parts en les quals es mostra abundant documentació de la República. Gairebé tot el material exposat és propietat de l’Associació Manuel Azaña de León, i part ha estat cedit per l’Arxiu Històric d’Esquerra Republicana.

En una primera part es repassa l’activitat política i la vida de Azaña a través d’una sèrie de fotografies de gran grandària exposades en panells i ordenades cronològicament, que comença amb imatges de la seva infància i joventut, continua amb les etapes de la República i la guerra civil, i finalitza amb el seu exili i el seu enterrament en Montauban (França), el 4 de novembre de 1940.

La segona part consta d’important material documental: segells, monedes i bitllets de la República i la guerra civil, documents personals d’Azaña, correspondència, telegrames, edicions dels anys 30 de llibres escrits per Azaña com “El jardí dels frares” i “En el poder i l’oposició”, cartilles d’instruccions de l’Exèrcit Popular, el seu discurs més important durant la Guerra Civil, conegut com el de les tres P: “pau, pietat i perdó”.

La tercera part està formada per una vintena de periòdics de l’època, alguns d’ells valencians, emmarcats. Els periòdics que s’exposen són originals, no còpies, i van de 1931 a 1939.

En audiovisuals, es mostren els dos únics enregistraments sonors conservats de Manuel Azaña i la preparació del famós míting del camp de Cometes (Madrid) a l’octubre de 1935, al que van acudir més de mig milió de persones.