Emili Tortosa analitza el Bocairent econòmic i social dels anys seixanta

boc20090819bemili_tortosa
L’exdirector general de Bancaixa presenta “Converses amb un directiu compromés” i recorda els anys viscuts a la localitat
Com es gestiona la sucursal d’una caixa eminentment agrícola a una localitat industrial? Aquest va ser el repte que va haver-hi d’afrontar Emili Tortosa quan l’1 d’agost de 1966 va assumir la direcció de la recentment creada oficina de la Caixa d’Estalvis de València a Bocairent. Així ho va contar anit, 19 d’agost, dins de les Xerrades a la fresca 2009 organitzades per la regidoria de cultura i turisme en una conferència que també va servir per presentar l’obra “Emili Tortosa. Converses amb un directiu compromés” (Tàndem Edicions). “El llibre de la meua vida”, com el va qualificar l’economista, recull una completa sèrie d’entrevistes realitzades pel periodista Adolf Beltran.
L’acte, presentat pel filòleg Xavi Molina, va comptar amb la participació de l’editora Rosa Serrano, que va interrompre per uns moments les seues vacances per gaudir de les nombroses anècdotes i records rememorats per l’actual president de la Fundació ÉTNOR (per a l’ètica als negocis i a les organitzacions) davant de prop de 150 persones. Tortosa va oferir una completa contextualització econòmica i social de la segona meitat de la dècada dels seixanta a Bocairent, on va romandre fins 1970, amb un repàs exhaustiu al teixit productiu i financer de l’època.
Amb “una nostàlgia inevitable”, va analitzar “uns anys fonamentals de la meua vida” quan va col·locar “la primera pedra de la meua carrera professional” que el va portar, entre 1989 i 1998, a la direcció general de l’entitat que va acabar convertint en Bancaixa gràcies “al treball, l’estudi i el compromís”, les tres premisses que ha seguit sempre. Una trajectòria marcada així mateix per “millorar les relacions personals basades en la confiança” com una font de riquesa; per això, va engegar l’Aula de Cultura de la Caixa d’Estalvis de València que va dinamitzar la vida cultural a Bocairent amb nombroses activitats “que ens van servir per acostar-nos els uns amb els altres” i que, posteriorment, es va estendre a altres municipis.

La programació de les Xerrades a la fresca 2009 continua aquest dijous, 20 d’agost, amb “L’eclosió dels vins de Fontanars dels Alforins en el panorama nacional” a càrrec de Miguel Velázaquez de Bodegues “Los frailes” amb un tast final gràcies a la col·laboració del web alforins.com. Finalment, Manuel Lomas serà l’encarregat de tancar aquesta edició divendres amb “Els musulmans valencians i la guerra de la Germania”, al·locució que compta amb la col·laboració de l’IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida) dins dels seus actes commemoratius dels 400 anys de l’expulsió dels moriscos.
Emili Tortosa analiza el Bocairent económico y social de los años sesenta.


El ex director general de Bancaja presenta “Converses amb un directiu compromés” y recuerda los años vividos en la localidad
¿Cómo se gestiona la sucursal de una caja eminentemente agrícola en una localidad industrial? Este fue el reto que tuvo que afrontar Emili Tortosa cuando el 1 de agosto de 1966 asumió la dirección de la recientemente creada oficina de la Caja de Ahorros de Valencia en Bocairent. Así lo contó anoche, 19 de agosto, dentro de las “Xerrades a la fresca 2009” organizadas por la concejalía de cultura y turismo en una conferencia que también sirvió para presentar la obra “Emili Tortosa. Converses amb un directiu compromés” (Tàndem Edicions). “El libro de mi vida”, como lo cualificó el economista, recoge una completa serie de entrevistas realizadas por el periodista Adolf Beltran.
El acto, presentado por el filólogo Xavi Molina, contó con la participación de la editora Rosa Serrano, que interrumpió por unos momentos sus vacaciones para disfrutar de las numerosas anécdotas y recuerdos rememorados por el actual presidente de la Fundación ÉTNOR (para la ética en los negocios y las organizaciones) ante cerca de 150 personas. Tortosa ofreció una completa contextualización económica y social de la segunda mitad de la década de los sesenta en Bocairent, donde permaneció hasta 1970, con un exhaustivo repaso al tejido productivo y financiero de la época.
Con “una nostalgia inevitable”, analizó “unos años fundamentales de mi vida” cuando colocó “la primera piedra de mi carrera profesional” que lo llevó, entre 1989 y 1998, a la dirección general de la entidad que terminó convirtiendo en Bancaja gracias “al trabajo, el estudio y el compromiso”, las tres premisas que siempre ha seguido. Una trayectoria marcada igualmente por “mejorar las relaciones personales basadas en la confianza” como una fuente de riqueza; por eso, puso en marcha el Aula de Cultura de la Caja de Ahorros de Valencia que dinamizó la vida cultura en Bocairent con numerosas actividades “que nos sirvieron para acercarnos unos con los otros” y que, posteriormente, se extendió a otros municipios.
La programación de las “Xerrades a la fresca 2009” continua este jueves, 20 de agosto, con “La eclosión de los vinos de Fontanars dels Alfrons en el panorama nacional” a cargo de Miguel Velázaquez de Bodegas “Los frailes” con una cata final gracias a la colaboración de la web alforins.com. Finalmente, Manuel Loma será el encargado de cerrar esta edición el viernes con “Los musulmanes valencianos y la guerra de la Germanía”, alocución que cuenta con la colaboración del IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida) dentro de sus actos conmemorativos de los 400 años de la expulsión de los moriscos.