Els veïns de L’Olleria ja poden visitar la primera fase de rehabilitació de la casa Santonja Palau

casa-santonja-025Els veïns i veïnes de l’Olleria tenen este diumenge a les 13 hores una cita molt significativa a un dels edificis més estimats del poble. La Casa Santonja-Palau dels Marau tornarà a obrir-se al públic després de més d’una dècada clausurada a l’activitat. El dia 21 de febrer es presentarà la primera fase de rehabilitació d’esta vivenda nobiliària com a Casa-Museu del Vidre. Al 2010 prosseguiran els treballs.

Amb peces del taller d’Abdon, artista vidrier local, s’inaugurarà la sala d’exposicions habilitada a la planta baixa de la Casa Santonja. Un edifici de principis del segle XIX, que tot i que era propietat municipal des de 1999, no ha gaudit d’una intensa actuació de rehabilitació fins que Àgueda Micó va assolir la gestió de la regidoria de Patrimoni.

M’ompli de goig, de plaer i d’orgull com a olleriana poder inaugurar esta primera fase de rehabilitació, d’un edifici que és símbol de la nostra cultura i de la nostra ciutat. Des de fa dos anys estem treballant intensament per dignificar el nostre patrimoni, i dins d’eixe projecte un dels puntals és la rehabilitació de la Casa Santonja. Encara queda molta feina a fer, perquè és un edifici molt gran, i per tant, la seua recuperació és un projecte molt ambiciós. Ara ja podem obrir una primera fase al públic, i l’actuació que realitzarem al 2010 ens permetrà obrir noves sales, i sobretot assegurar la conservació de les pintures murals de la primera planta.

L’alcalde de la localitat, Julià Engo, ha explicat que per al 2010 i amb el suport econòmic del Fons Estatal per l’Ocupació i la Sostenibilitat del Ministeri de Política Territorial es farà una inversió de 270.478 euros a la Casa Santonja, que permetrà recuperar les pintures murals de l’edifici (vinculades amb la maçoneria), habilitar la cambra superior com a sala d’exposicions permanent, i eliminar les barreres arquitectòniques amb la instal·lació d’un ascensor.

Com a dada curiosa cal assenyalar que el refrigeri que es servirà el diumenge, després de la inauguració, serà elaborat pels alumnes de cuina del Taller d’Ocupació ‘Vila de L’Olleria’.

Matí de ruta pel vidre

Per altra banda, el pròxim diumenge a partir de les 10 hores començarà des de la plaça de la Vila (d’enfront de l’ajuntament) una ruta per la ciutat, circumscrita dins dels cicle de visites ‘Obrim les portes a la Vall’ que organitza la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. El periple servirà per visitar un taller de vidre tradicional, així com l’exposició de la fàbrica de la Mediterrània. La visita acabarà a la Casa Santonja, coincidint amb la inauguració.