El PSPV demanarà a Rus que aclarisca el forat comptable de Proexa S.A.

El PSPV demanarà una explicació detallada del forat de 500.000 euros detectat en els comptes de l’empresa pública Proexa S.A. segons es desprén de l’informe de la intervenció municipal.

Els socialistes volen que Alfonso Rus, com a president del consell d’administració de Proexa, «afronte la seua responsabilitat i aclarisca a què es deu aquest forat comptable que deixa a l’empresa pública a la vora del col·lapse». El regidor Ignacio Reig demana que expliqué «per què s’ha arribat a un deute d’1,2 milions d’euros, sense gairebé ingressos, amb una càrrega financera inassumible i amb persones contractades a càrrec que es dediquen a altres labors res gens tenen a veure amb Proexa». Esta situació s’ha posat de manifest després de la publicació en el BOE de la Llei de Bases de Règim Local del ministre Montoro, que obliga a fer un informe sobre la situació real de les empreses públiques locals.

Esta llei determina que les empreses públiques en situació de desequilibri financer «hauran de reequilibrar els seus comptes o dissoldre’s» per al 31 de desembre, amb la qual cosa segons Reig,  Rus «deixa Proexa morta, endeutada i condemnada a la dissolució». Açò significaria que es perdrà una eina que correctament dirigida seria un dels motors econòmics de Xàtiva, però que «lamentablement s’ha utilitzat durant anys per a gastar evitant el control de l’oposició i ara només queda un altre projecte fallit de l’era Rus». lamenta el concejal.

Els socialistes també recorden l’ús fraudulent que s’ha fet durant anys de Proexa perquè «mai ha funcionat per a la promoció econòmica de Xàtiva», manifesta Reig. L’empresa pública «s’ha utilitzat per a gastar en la construcció i comercialització de pàrquings, amb el nefast resultat que podem veure avui en la Plaza Sant Jaume i uns altres». Conclou Reig afirmant, Després, una vegada endeutada va haver de convertir pòlisses bancàries descobertes en préstecs a llarg termini, «la qual cosa va hipotecar la societat per a tota la vida«. A açò s’uneix que Rus va aprofitar de la societat per a contractar personal eludint el control de l’Ajuntament, «i ara deixa a estes persones en una situació laboral molt incerta, abandonant-les a la seua sort»,