El PSPV demana solucionar la falta de seguretat dels vianants en zones amb nous sistemes d’enllumenat LED

Ignacio Reig: “el canvi de sistema d’enllumenat deixa en evidència la nul·la planificació en el desenvolupament urbà i la inviabilitat de la potència”

El PSPV de Xàtiva exigit que es realitze una auditoria i plantejar una solució als nombrosos punts que presenten un potencial perill per a la circulació de vianants després del canvi de sistema d’enllumenat. Els socialistes, que defensen l’ús de la tecnologia LED en l’enllumenat públic, proposaran en el pròxim ple municipal demanen que es delimiten les diverses zones perilloses i reclamen un major rigor a l’hora de gastar els diners públics.

El regidor socialista Ignacio Reig adverteix que la important disminució de la intensitat de llum disponible a peu de carrer «es deu al fet que en la majoria dels casos, simplement se substitueixen les antigues bombetes per les noves LED, però aquestes només són eficaces si se situen a una menor altura del sòl». Davant aquesta situació els socialistes insten a l’Ajuntament al fet que prenga mesures en les zones on existeix perill, donat en creixent ús de zones com el passeig del Ferrocarril, Ronda Nord o Ausias March, on la presència d’esportistes i vianants és molt freqüent a hores on la llum artificial és necessària i pretén evitar que s’actue «com a conseqüència de desgràcies personals».

Reig ha manifestat que el canvi a les bombetes LED és positiva, però que açò ha deixat en evidència «la nul·la planificació en el desenvolupament urbà i la inviabilitat de la potència instal·lada, fruit d’un urbanisme depredador de recursos del que ara Alfonso Rus no vol saber res, com si no anara el principal responsable». Electricitat insostenible Segons els socialistes Xàtiva va aconseguir una despesa rècord en 2012, en assumir una factura elèctrica total d’1.377.524 euros. Ignacio Reig explica que aquesta va ser «una quantitat desorbitada i fora de control, inassumible a llarg termini». Reig, indica que aquest tipus d’excessos ha portat a moltes ciutats, com Xàtiva, a «una fallida financera de la qual va haver de ser rescatada a colp de decret-llei i que ens va deixar un Pla d’Ajust fins a 2022 i que va duplicar el nostre deute total, fins a la xifra de 27,4 milions d’euros». Recorda així que precisament una de les condicions que es fixen en la majoria dels plans d’ajust elaborats pels ajuntaments és generar un estalvi proper al 50% en la despesa en enllumenat públic. En el cas de Xàtiva, el Pla d’Ajust derivat del Pla Montoro en la seua mesura nº.16 estima un estalvi de 117.000 euros a l’any fins a 2022.