El Campanar de Moixent estrena nova matraca

Felipe Sanchis Tárrega
Sabem que les campanes se silencien des del Gloria del Dijous Sant fins al Gloria de la Resurrecció: commemorem la Passió, Mort i Sepultura de Jesucrist. Tradicionalment en l’Església ha usat la Matraca, un instrument on martells de fusta que colpegen unes altres taules de fusta que roden sobre un eix; i també d’altre manera com anelles de ferro, (de l’estil de agarradores de caixons) què en moure l’objecte sonen produint un so fosc, potent però greu.

L’Associació Campaners de Moixent va proposar la idea a la Parròquia Sant Pere Apòstol de Moixent, la realització d’esta Matraca i per a que el Campanar de Moixent dispose d’una Matraca per a manifestar eixe dol per la Mort del Senyor, unint-se a la bellesa i dignitat amb què les Confraries i Hermandad promouen les celebracions de la Setmana Santa. Per això la Matraca per al dol oficial de l’Església esta decorada amb els gravats que corresponen als signes d’identitat, presidin-los la imatge del Patró, el Santíssim Crist del Mont Calvari.

La Matraca té forma de creu grega, ha sigut elaborada per l’empresa Electorecamp S.L, té un diàmetre de 90 cm, amb 12 martells per a fer-la sonar. En una de les cares estan les iconografies: referents al Titular de la Parroquià (les claus i la tiarra papal, i la inscripció “Tu Es Petrus”), l’imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, el dibuix de estandart de la Cofradia Santo Sepulcro amb l’inscripció i damunt “1er Centenari / de la Cofradia / Santo Sepulcro 1912-2012”, l’anagrama de Campaners de Moixent amb el text “5é Aniversari / de l’Associació / Campaners / de Moixent / 2007-2012” En l’altra part de la Matraca estan els estandarts de la Cofradia Jesús Nazareno, la Hermandad del Cristo Crucificado, les Cofradies de la Dolorosa, i la Soletat.

La Matraca va vindre a Moixent el 31 de gener, va ser col·locada en una nau lateral perquè els Moixentins i Moixentines la pogen veure de prop i apreciar les seues epigrafies. Proximament es procedirà a la seua benedicció i després s’instal·lara en el campanar.

Campaners de Moixent en internet: http://campanersdemoixent.blogspot.com