L’estudi d’impacte ambiental obvia que el sòl de l’abocador podria enfonsar-se
El pla especial i l’estudi d’impacte ambiental del macro abocador que la Generalitat vol construir a Llanera de Ranes (la Costera) “estan fets amb tan poc rigor i són tan incomplets que és necessari exigir responsabilitats al consorci de gestió de residus de la zona per haver-los acceptat i facilitat la seua tramitació. El projecte va ser adjudicat a VYTRUSA, una UTE de FCC i Dimesa”, segons ha declarat el responsable de política mediambiental de Compromís en les Corts Valencianes, Juan Ponce.
Ponce, biòleg expert en gestió de residus, va ressaltar que d’entrada, “cap de les empreses que van licitar el macro abocador van presentar estudis analítics ni geològics del terreny on es pretén instal·lar, amb el que ja incompleixen el plec de condicions exigit”, però a més, a l’opció seleccionada “li falten estudis d’alternatives i de viabilitat socioeconòmica, ni aporta solucions als efectes sobre zones protegides confrontants, ni per la producció de males olors que sens dubte afectaran a la població, tenint en compte a més que estem parlant de municipis turístics”.
Amb tot, el pitjor defecte detectat pel diputat verd estreba que segons un estudi visat pel col·legi de Geòlegs al desembre de 2010, el subsòl de Llanera presenta, per la seua naturalesa geològica, un “greu risc de subsidència (enfonsament) i col·lapse” que ho invalidaria com a dipòsit de brosses, ja que a més existeixen abundants cursos i bosses d’aigües subterrànies “que sens dubte resultarien contaminades” posant en perill fins i tot la salut de la població.
Ponce estranya que mentre l’Institut Geològic i Miner, que considera apta la ubicació, però condicionada a l’elaboració de “estudis complementaris”, i els dos tècnics de la conselleria van votar en contra de l’adjudicació a VYTRUSA per les manques del seu projecte, l’administració –Consorci i Consell- l’ha donat per bona “sense voler saber res de les conseqüències que poden donar-se”. “Aquesta manera de menysprear la seguretat i encabotar-se a instal·lar la planta a Llanera resulta sospitosa. Abans de començar ja fa olor”, va ironitzar el diputat.
‘Repagament’ fraudulent
Juan Ponce va acusar al Consell de propiciar amb aquestes polítiques que els ciutadans hagen de desembossar a través dels seus rebuts noves quantitats econòmiques, a més d’haver-ho fet via pressuposats de la Generalitat, per a sufragar unes instal·lacions que “menyspreen la nova llei de residus i sòls contaminants”, ja que aquesta obliga a incloure “noves alternatives de valorització i reducció” de les brosses diferents a la incineració. És a dir, que la gent haurà de pagar per tenir unes instal·lacions que damunt, contradiuen l’estratègia de reducció de deixalles per la via del seu reaprofitament que marca la llei.
“L’abocador de Llanera és un compendi de despropòsits, negligències i malapteses de greus conseqüències. A més, al no apostar per una vertadera recollida selectiva, el Consell no se’n adona que està perdent unes possibilitats de creació de noves ocupacions que qualsevol governant amb dos dits de front no deixaria passar”, segons el parlamentari de Compromís.