Compromís demana controlar l’ús dels productes químics

Josep Francés proposa al plenari que qualsevol ciutadà puga conèixer de primera mà tots els detalls sobre els productes que s’utilitzen

El portaveu del Grup Municipal del Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent, ha presentat al ple de l’Ajuntament una proposició per a la protecció de la Salut Ambiental i en prevenció de malalties per Síndromes de Sensibilitat Química Múltiple, Fatiga Crònica o Fibromiàlgia. Segons exposa Francés a la proposta, “cada dia és més evident la importància de la interacció del ser humà amb el medi ambient, fonamentalment en temes de salut, i en aquest sentit cal prioritzar la salut de les persones sobre altres criteris de presumpta eficiència”.

Amb aquest objectiu, i a partir d’un estudi i justificació de les pràctiques que es realitzen, Compromís proposa que s’elabore a Ontinyent un protocol d’actuació “el més respectuós possible” amb el medi ambient i amb la salut de les persones, i que s’estudien mètodes alternatius per al control de plagues. Igualment, a la proposta es demana que el tractament amb productes químics estiga plenament justificat “i que, en qualsevol cas, s’informe la ciutadania en general i personalment a qui ho haja sol·licitat”.

D’aquesta manera, es pretén que a qualsevol fumigació que es realitze tinga a disposició del ciutadà/ada que ho sol·licite una fitxa tècnica on consten els productes que s’utilitzaran i les quantitats, el núm. de registre oficial de l’establiment on s’han comprat els productes i les mesures d’informació i seguretat que s’han pres o es prendran. Josep Francés destacava que la normativa en matèria de venda, transport i manipulació de pesticides i plaguicides, “cada vegada és més exigent i garantista per al medi i per a la salut de les persones, i desde Compromís, conscients dels riscos potencials que comporten estos productes, volem que s’utilitzen en la menor mesura possible a Ontinyent”. En qualsevol cas, afegeix Josep Francés “quan s’utlitzen, ha de ser amb la màxima transparència i garanties per la Salut Ambiental”, conclou el portaveu de Compromís.