Cartas al Director

Roger Cerdà i Boluda

Portaveu del Grup Socialista de Xàtiva

A la vista de la polèmica suscitada com a conseqüència de l’acord adoptat a l’Ajuntament de Xàtiva respecte de la retirada dels honors al dictador Francisco Franco i la substitució del nom de la Plaça del País Valencià per la de Plaça de la Comunitat Valenciana, crec que és necessari algun que altre aclariment al respecte del que realment es va acordar en el plenari. Ja que, a pesar de que puga parèixer el contrari, a hores d’ara el dictador continua sent “Alcalde Perpetuo, hijo horonorifico y predilecto de la Ciudad” i la plaça continua anomenant-se del País Valencià. I això es degut a que el que es va aprovar no va ser altra cosa que l’obertura dels corresponents expedients. És a dir, l’inici dels tràmits administratius. El pas següent és l’elaboració dels corresponents informes per part de la Secretaria, que donaran la visió legal dels assumptes. Després tots dos passaran per la corresponent comissió informativa que elaborarà un dictamen. I, finalment, passaran al plenari on es decidirà al respecte. Tot aquest procediment administratiu pot tardar dos mesos, com a mínim.

El que al meu parèixer cal destacar de l’acord del divendres és el desbloquejament d’un tema com és el de la retirada d’honors al dictador. Tema que ja plantejà el nostre grup fa quatre anys quan es conegué la noticia de que la nostra ciutat els mantenia. I cal destacar-ho perquè aquest acord obligarà a Rus i als seus ha posicionar-se a favor o en contra de la mesura. Decisió difícil per a un partit que ha sigut incapaç de condemnar el quaranta anys de dictadura franquista i les conseqüències de la mateixa. I que a la vista de les reaccions dels membres de Nuevas Generaciones presents al plenari, difícilment condemnaran en un futur.

Pel que fa a la denominació de la Plaça del País Valencià, ocorrerà el mateix que amb el tema dels honors al dictador. Seguirà els tràmits administratius i, finalment, passarà al plenari. Nosaltres en aquest assumpte ho tenim clar. De fet, ningú pot oblidar que va ser durant el govern d’un alcalde socialista quan es va aprovar el nom de la plaça i de l’avinguda adjacent. A més a més, no hi ha cap motivació legal per al canvi del nom. Per això, si finalment la proposta es el canvi de País Valencià per Comunitat Valenciana el nostre vot serà no, sens cap dubte. I si a pesar de la nostra negativa, Rus i els seus ho aproven seran ells els únics responsables d’aquesta desfeta.

Per concloure, sols vull expressar la meua admiració per la reacció suscitada per un tema com aquest. Una reacció que els responsables polítics de l’esquerra hem de saber canalitzar per a impulsar el canvi polític necessari tant a la nostra ciutat com al conjunt del nostre País Valencià.

Un comentario sobre “Cartas al Director”

  1. Jo vix, en la PlaÇa del País Valencià, des que varen fer aquesta finca, i no m’agradarìa gens, que li canviaren el nom.
    Ni a la plaça ni a l’avinguda. Que vivien els meus pares que en pau descansen.

Los comentarios están cerrados.