El passat mes de setembre, arribats al punt d’urgències, aparegueren al Ple Municipal d’Alginet dues mocions en contra del Cementeri Nuclear a Zarra.
Una, presentada pel PSPV, venia a recollir el sentir d’entitats i organitzacions socials valencianes i l’acord que s’havia pres tant a les Corts Valencianes com en la Federació Valenciana de Municipis, en la qual es demanava únicament que l’ajuntament ‘manifestara la seua oposició radical a la instal·lació en el municipi valencià de Zarra de l’ATC o cementeri nuclear‘. L’altra, presentada per Iniciativa d’Esquerres d’Alginet (IdEA), a més de manifestar eixe mateix rebuig, i d’instar a les Corts Valencianes a que es manifestara en eixe mateix sentit, demanava també ‘la supeditació de qualsevol decisió sobre l’emmagatzenament dels residus nuclears a l’elaboració i implementació efectiva d’un pla de tancament de les centrals nuclears espanyoles‘.
En principi, els portaveus d’aquests dos grups es posaren d’acord en consensuar-ne una sola, introduint en la moció d’IdEA la referència a que es recolzara la proposta de resolució feta per la Federació de Municipis i es corregira la petició a les Corts, atés que eixe acord ja s’havia pres a principi de setmana. I semblava que aquesta moció consensuada anava a comptar amb la unanimitat del Ple, en tant que només el portaveu del PP s’havia manifestat anteriorment a la sessió, fent una única indicació en el sentit de corregir també que s’haguera d’instar a les Corts, ja que l’acord, com en eixe moment era de tots sabut, ja l’havien pres per unanimitat.
No obstant, en els torns de paraula, començà a visualitzar-se clarament, d’una banda, un sector més antinuclear que apostava per les energies alternatives (IdEA-BLOC-PSPV) i que reclamava, tal com deia la pròpia moció, la necessitat d’establir el pla de tancament de les centrals nuclears, com a mesura més coherent i responsable amb el rebuig a l’establiment de l’ATC a Zarra, ja que la millor gestió dels residus passa per començar a reduir la quantitat dels que estan generant-se. D’altra banda, un sector més bé pronuclear (Gent d’Alginet) que al·legava la necessitat de la energia nuclear per una suposada dependència espanyola de les importacions d’electricitat francesa, i un pretés menor cost de producció. I al mig, un Partit Popular dubtós, que semblava, més que res, que volia sumar-se al clima anti residus nuclears que viu ara mateix la societat valenciana, encara que no sabia com, tal com li recriminà la portaveu de Gd’A.
I sembla que la crÃtica fou ben rebuda, ja que, per no quedar-se al descobert, el propi alcalde impedà que es poguera votar la que havia quedat com única moció consensuada, i que reclamava el pla de tancament progressiu, i vulgué tancar el punt de l’ordre del dia fent una defensa de la producció d’electricitat d’origen nuclear.
Però aixÃ, en no poder-se votar la moció consensuada, es passà a la votació de les dues originà ries que acabaren sent aprovades per majoria absoluta. La que presentà el PSPV, amb 16 vots a favor i la única abstenció de la portaveu de Gent d’Alginet; i la que presentà IdEA amb 9 vots a favor, els de IdEA, BLOC, PSPV i un regidor del PP, i l’abstenció de la resta de regidors del PP (7) i la portaveu de Gd’A.