Avui ha arribat la flama del Correllengua a la Vall d’Albaida. Les primeres poblacions en acollir-la ha estat El Palomar i Bellús.
Montaverner, La Pobla del Duc, L’Olleria, Bocairent, Atzeneta d’Albaida, Benissoda, Bufali, Rà fol de Salem, Aielo de Rugat, Rugat, Agullent, Terrateig, Montitxelvo, QUatretonda, Albaida, AlfarrasÃ, Otos, Beniatjar, Fontanars, Castelló de Rugat, Llutxent, i la veïna Barxeta, també acolliran la flama. L’últim acte del Correllengua a la Vall d’Albaida tindrà lloc a Ontinyent, el proper 8 d’Ocutbre, on a banda de visitar escoles, instituts, i escola per adults, ens acompanyarà en un cercavila que culminarà al Parc Mestre Ferrero. Allà podrem gaudir d’ una actuació del grup musical per als més menuts Riu Túria Riu i d’un concert d’Atzukak per als més grans.
Des del 1995, amb motiu del 9 d’octubre, Acció Cultural del PaÃs Valencià convoca i organitza per catorzé any consecutiu, el Correllengua considerada la iniciativa no institucional més multitudinà ria en favor de la llengua catalana.
El Correllengua és una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els à mbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada.
El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del paÃs. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua i es realitzen, en l’à mbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu (concerts, conferències, balls populars, cercaviles, teatre al carrer, tallers infantils…).
Enguany, la Flama ens parla de dos temes: per una banda, ens recorda amb autèntic orgull, en acomplir-se 550 anys de la seua mort, la figura d’Ausià s March, un dels grans poetes de la nostra literatura, un valencià de la Safor que figura en totes les antologies de la literatura europea de l’Edat Mitjana i el Renaixement. Per altra banda, la Flama ens parla també de llibertat d’expressió, de la necessitat que siga plenament legalitzada a tot arreu del PaÃs Valencià la lliure recepció de TV3 i de la resta dels canals que parlen en la nostra llengua. Incidint en la campanya promoguda des d’ACPV, la ILP Televisió Sense Fronteres.
La Flama arribarà a més de 150 poblacions del PaÃs Valencià . Visitarà un gran nombre de col·legis on més de 150.000 escolars rebrà n l’auca d’Ausià s March, que els explica la vida d’aquest poeta valencià que emprà la seua llengua, el català , per escriure els versos que el portarien a ser un dels més importants escriptors del Segle d’Or.
També es llegirà un Manifest Infantil que té com a objectiu explicar els més menuts la importà ncia de parlar, llegir, jugar…, en la seua llengua.