ACPV organitza el Correllengua 2009

correllenguaAvui ha arribat la flama del Correllengua a la Vall d’Albaida. Les primeres poblacions en acollir-la ha estat El Palomar i Bellús.
Montaverner, La Pobla del Duc, L’Olleria, Bocairent, Atzeneta d’Albaida, Benissoda, Bufali, Ràfol de Salem, Aielo de Rugat, Rugat, Agullent, Terrateig, Montitxelvo, QUatretonda, Albaida, Alfarrasí, Otos, Beniatjar, Fontanars, Castelló de Rugat, Llutxent, i la veïna Barxeta, també acolliran la flama. L’últim acte del Correllengua a la Vall d’Albaida tindrà lloc a Ontinyent, el proper 8 d’Ocutbre, on a banda de visitar escoles, instituts, i escola per adults, ens acompanyarà en un cercavila que culminarà al Parc Mestre Ferrero. Allí podrem gaudir d’ una actuació del grup musical per als més menuts Riu Túria Riu i d’un concert d’Atzukak per als més grans.
Des del 1995, amb motiu del 9 d’octubre, Acció Cultural del País Valencià convoca i organitza per catorzé any consecutiu, el Correllengua considerada la iniciativa no institucional més multitudinària en favor de la llengua catalana.
El Correllengua és una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada.

El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu (concerts, conferències, balls populars, cercaviles, teatre al carrer, tallers infantils…).

Enguany, la Flama ens parla de dos temes: per una banda, ens recorda amb autèntic orgull, en acomplir-se 550 anys de la seua mort, la figura d’Ausiàs March, un dels grans poetes de la nostra literatura, un valencià de la Safor que figura en totes les antologies de la literatura europea de l’Edat Mitjana i el Renaixement. Per altra banda, la Flama ens parla també de llibertat d’expressió, de la necessitat que siga plenament legalitzada a tot arreu del País Valencià la lliure recepció de TV3 i de la resta dels canals que parlen en la nostra llengua. Incidint en la campanya promoguda des d’ACPV, la ILP Televisió Sense Fronteres.

La Flama arribarà a més de 150 poblacions del País Valencià. Visitarà un gran nombre de col·legis on més de 150.000 escolars rebràn l’auca d’Ausiàs March, que els explica la vida d’aquest poeta valencià que emprà la seua llengua, el català, per escriure els versos que el portarien a ser un dels més importants escriptors del Segle d’Or.
També es llegirà un Manifest Infantil que té com a objectiu explicar els més menuts la importància de parlar, llegir, jugar…, en la seua llengua.