El Consistori es va adherir al programa promogut per la Diputació de València
Un total de 73 xiquets i xiquetes de 3 a 13 anys residents a Ontinyent han gaudit del servei de menjador gratuït durant els mesos de juliol a setembre posat en marxa al CEIP Bonavista, en haver-se adherit l’Ajuntament al programa d’assistència nutricional promogut per la Diputació de València, que cofinançava amb els municipis aquest servei.
El Regidor de Política Social i Ciutadania, Manuel Ruiz, recordava que “és un programa que deuria haver estat articulat per la Conselleria, que és qui té les competències delegades pel Govern de l’Estat”. Ruiz vinculava el fet que haja estat la Diputació la que haja posat en marxa el programa “probablement per anar posant fitxes de cara a la implantació de la nova llei d’administracions locals, que restarà competències socials als ajuntaments i augmenta les de les diputacions, una proposta que no comparteixen ni l’Ajuntament ni esta regidoria i contra la que anem a seguir mostrant la nostra disconformitat”.
L’edil lamentava també la precipitació amb què es va convocar el programa, difós entre els municipis ja a la segona quinzena de juny, “cosa que ens va obligar a fer els tràmits necessaris a tota pressa, esperant que per a l’any vinent siga la Conselleria la que pose en marxa el programa, i amb l’antelació suficient”.
El tècnic coordinador de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament, Miguel Colorado, donava detalls de la prestació del servei, que va emprar els mateixos criteris i barem que es regulen a les bases de les ajudes de primera necessitat per a l’atenció de necessitats socials de l’Ajuntament d’Ontinyent. De l’observació i supervisió directa per part de l’equip social de base, s’ha constatat que les instal·lacions han estat adequades i en condicions; el personal ha estat adient a la quantitat de beneficiaris i l’alimentació variada i equilibrada, i ha suposat el treball d’hàbits d’assistència, higiene personal, utilització de coberts, autonomia social i educativa, entre els i les menors.
En referència al voluntariat, l’equip social va valorar la conveniència que foren un grup de mares d’alguns menors del propi programa les que hi acudiren a proporcionar reforç a les educadores habilitades pel menjador, “una mesura que es valora molt positivament”, com també el fet que els i les menors hagen pogut gaudir d’una alimentació adequada als mesos d’estiu, “raó per la qual es constata la necessitat de manifestar que este programa hauria de dur-se a terme al llarg de tot l’any”.
Per altra banda, Colorado assenyalava que per als professionals de l’equip social de base, “és preocupant com s’ha desenvolupat el programa tot i tenint en compte la nova reforma de la Llei de Bases de Règim Local. Ens preguntem si este programa és el primer símptoma de la fragmentació dels serveis socials públics i comunitaris, i si un programa com aquest suposa és una intervenció parcial i assistencial o realment va a ser una de moltes accions que transversals a altres sistemes de protecció universal com el treball, l’educació i la sanitat”.