20 anys de municipalisme solidari

El Fons Valencià per la Solidaritat ha impulsat multitut de projectes de cooperació

El Fons Valencià per la Solidaritat, entitat que agrupa a 87 ajuntaments i 8 mancomunitats de municipis de la Comunitat Valenciana en el treball en matèria de cooperació i solidaritat internacional, va celebrar a Xàtiva el seu 20 aniversari.

L’acte commemoratiu es va realitzar a la Casa de Cultura, i van assistir representants dels ajuntaments i mancomunitats socis de l’entitat, membres d’ONGD i entitats socials pertanyents a la Coordinadora d’ONGD de la Comunitat Valenciana, partits polítics, representants de les principals institucions valencianes i també ex membres d’anteriors Juntes Executives del Fons i col·laboradors.

L’acte, que es va celebrar al Saló d’Actes, va estar conduït per la periodista Rosa Brines, especialista en temes de cooperació internacional, voluntariat i solidaritat; i on l’ambientació musical va anar a càrrec del grup de músics de Xàtiva “Lava Andina”, que va interpretaran peces musicals folklòriques i tradicionals de Xile, Mèxic, El Salvador, Cuba…

L’Alcalde de la ciutat, Alfonso Rus, va recordar que l’Ajuntament de Xàtiva va ser l’impulsor, junt a l’ONGD Justícia i Pau, de la creació del Fons Valencià i va valorar molt positivament el treball de l’entitat en estes dos dècades, destacant que l’ajuntament de Xàtiva sempre ha estat molt implicat en el mateix.

Posteriorment van intervindre els tres expresidents de l’entitat des de la seua creació: Justo Román, primer president de l’entitat, Vicent Moreno i Montañés i Juan Bautista Roselló Tent.

A l’acte també van participar Maite Puertes Andreu, Vicepresidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, que va destacar els punts en comú i el treball compartit entre les dos entitats, i Eddy Patricio Erráez Donaula, Vicepresident del Consorcio del Rio Jubones , principal contrapart del Fons en este moment i amb el qual està impulsant el projecte de cooperació “Aigua i Governança”.

A l’últim bloc participarà, en representació de la Generalitat Valenciana, la Directora General d’Integració i Cooperació, Herminia Palomar Pérez, màxima institució valenciana sense la col·laboració de la qual no haguera estat possible l’execució dels projectes més emblemàtics del Fons en estos vint anys de trajectòria.

Va tancar l’acte la presidenta del Fons i Alcaldessa de Catarroja, Soledad Ramón Sánchez.

20 anys de Fons

El 28 de novembre de 1992, i després de mesos de treballs, es reuneixen a Xàtiva un grup de regidors i alcaldes convocats per l’ alcalde d’esta ciutat i per l’ONGD Justícia Pau-Xàtiva, amb l’objectiu de firmar el Manifest Constituent de l’entitat, document base del naixement del Fons.

Els firmants del manifesten es comprometen a “constituir el Fons Valencià per la Solidaritat per tal de coordinar els esforços municipals per obrir camins de sensibilització i alhora assumir millor els projectes concrets d’ajuda al Tercer Món en col·laboració amb les ONGD que treballen en aquests objectius”.

Han passat vint anys de l’inici del caminar de l’entitat, dels 11 primers socis que van constituir el Fons hem passat a ser actualment prop d’un centenar de membres, ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, de totes les forces polítiques, de totes les comarques, amb diferent tamany i població, que s’ha sumat al projecte solidari del municipalisme valencià.

Vint anys de solidaritat, de treball impulsant o recolzant projectes de cooperació al desenvolupament en l’àmbit educatiu, sanitari, de promoció de la dona, de recolzament als drets humans, d’enfortiment municipal… i en una quantitat important de països: El Salvador, Guatemala, Nicaragua, República Dominicana, Equador, Bolívia, Mèxic, Sàhara Occidental, Moçambic, Guinea Bissau….

Estos 20 anys de treball han fet realitat el projecte inicial, convertir el Fons Valencià en l’instrument i referent per a la cooperació i la solidaritat internacional dels ajuntaments valencians.