Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El plenari de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat inicialment els pressupostos municipals per a 2019, amb 15 vots a favor (PSPV-PSOE, EU i Compromís) i 5 vots en contra (PP i C’s). La unanimitat de forces polítiques que configuren l’equip de govern han subratllat el fet de l’aprovació del quart pressupost de la legislatura, “desmentint així les acusacions de mala relació interna del Pacte de Sant Domènec” per part de l’oposició, en paraules de la portaveu de Compromís, Cristina Súñer.

L’alcalde Roger Cerdà ha senyalat que els pressupostos de 2019 “consoliden l’aposta per les polítiques per a les persones, amb una forta inversió en les polítiques de benestar social gràcies a l’aportació de la Generalitat Valenciana”. Per a Cerdà, el pressupost 2019 “aposta per la creació d’ocupació amb 2’2 milions d’euros d’inversions” entre les quals l’alcalde ha destacat la compra del convent de Santa Clara per a la futura seu dels nous jutjats, la consolidació dels pressupostos participatius, el desviament de la séquia Murta, el projecte de la via verda Xàtiva-Manuel o els 80.000 euros del projecte del nou centre d’educació especial del Pla de la Mesquita, que obrirà pas a la inversió de 5’7 milions d’euros en la construcció del col·legi.

Roger Cerdà ha afirmat que “són inversions que milloren els serveis, el patrimoni històric i la qualitat de vida dels ciutadans. I tot açò ho hem fet amb una fortíssima reducció de 10 milions d’euros d’endeutament municipal, passant dels 18 milions de deute bancari en 2015 als 8 milions d’euros en 2019, baixant més d’1 milió d’euros els interessos bancaris i situant-nos en un nivell d’endeutament del 30%, que era l’objectiu a l’inici de la legislatura, amb una disminució de la pressió fiscal”. L’alcalde ha recordat que el descens acumulat de l’IBI durant la legislatura ha estat del 15%.

El regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, també ha destacat la reducció del deute municipal i la consolidació de les polítiques marcades per l’equip de govern des de l’inici de la legislatura. Reig ha senyalat que “la disminució dels ingressos per IBI es compensa per l’amortització del deute, l’augment de les transferències corrents i una favorable evolució de la recaptació, que és un indicador de millora de l’economia. Això fa possible destinar 2’2 milions d’euros per a inversions, amb una baixada de la pressió fiscal general”. Finalment, el també portaveu del PSPV-PSOE ha posat en valor “les inversions en 37 projectes enquadrats en el Pla Director Xàtiva Creix, que s’ha revelat com una ferramenta útil per a la planificació d’inversions” a mitjà-llarg termini, a juí del regidor.

Per la seua banda, el portaveu d’EU, Miquel Lorente, ha afirmat que “aquestos són els pressupostos de la consolidació del canvi a la ciutat”. Per al primer tinent d’alcalde, el document és la “foto fixa del Pacte de Sant Domènec”. Lorente creu que els pressupostos de 2019 “prioritzen l’empoderament ciutadà, així com la reactivació econòmica local, convertint a l’Ajuntament en un xicotet motor econòmic de la ciutat que paga als proveïdors a 30 dies, que crea línies de subvenció per a empreses, programes de fidelització per al comerç local, que transforma el paisatge urbà amb una mobilitat segura i sostenible i que inverteix en democràcia a través de pressupostos participatius”. Miquel Lorente ha tancat la seua intervenció afirmant que els pressupostos de 2019 “són progressistes i acceptables per a qualsevol formació política que estime a la ciutat”.

En el seu torn de paraula, la portaveu de Compromís, Cristina Súñer, ha destacat que “malgrat el descens d’ingressos per IBI, mantenim inversions dins del Pla Director Xàtiva Creix que marca les línies clares de futur per a la ciutat”. Súñer justifica el fort increment de les partides per a polítiques socials en “un canvi radical de la vicepresidència de la Generalitat que les entén com al quart pilar de l’estat del benestar social i no com a almoina”. En una clara al·lusió a l’anterior etapa, Súñer ha dit que “aquelles inversions que no donen per a foto i truita gegant són les prioritàries: enllumenat, millora de la xarxa d’aigua, construcció de nínxols, etc”. Entre les inversions previstes, la tinent d’alcalde ha posat de relleu que la “compra de Santa Clara ve a rescabalar a la ciutadania un bé que mai havia d’haver passat a mans privades”. Finalment, Súñer ha comentat que l’inici del projecte de construcció de la via verda Xàtiva-Manuel és possible gràcies a la millora de les relacions de l’Ajuntament amb Adif.

Per la seua part, la portaveu del Partit Popular, María José Pla, ha destacat “un significatiu augment de la despesa en personal i en despesa corrent”. Pla ha dit que l’equip de govern “estan orgullosos de l’increment de la recaptació per multes de trànsit i de l’ORA”. En una dura intervenció final, Pla ha acusat l’equip de govern de tenir “afany recaptador, per a contractar amics i gastar a mans plenes”, així com de manipular les dades econòmiques i de confondre a la ciutadania.

Finalment, el portaveu de Ciudadanos, Juan Giner, ha manifestat el seu acord amb polítiques que “recolzen a les persones”. Giner, amb un to més moderat que la seua companya d’oposició, ha criticat que les actuacions derivades dels pressupostos participatius “no són massa prioritàries -per al govern- atès que no s’han dut a terme encara”. El regidor també ha criticat que la iniciativa de la via verda “es pose en marxa quan ja s’està acabant la legislatura”, al temps que mostrava el seu acord amb el fons de contingència creat pels pressupostos 2019, expressant el seu desig de que “no hagem de posar-la en successius exercicis”. El portaveu de C’s ha reclamat inversions en aigua potable, en la xarxa de camins de Bixquert i en reforçar el personal de les brigades d’obres públiques i parcs i jardins. Finalment, Giner ha dit que els pressupostos condicionaran l’acció del pròxim equip de govern eixit de les eleccions municipals de maig, postil·lant que “ja veurem en juny si al nou equip li queden diners”.

WhatsApp Portal de Xàtiva