Xàtiva homenatja als deportats xativins a Mauthausen en el Dia de Commemoració de les víctimes de l’Holocaust

Prèviament s’ha inaugurat la programació «Record permanent» amb una conferència, i demà s’inaugura una exposició a la Casa de Cultura

77

La Plaça Arquebisbe Mayoral ha acollit aquest dilluns 27 de gener, l’homenatge a les víctimes xativines de l’Holocaust, en el Dia Internacional de Commemoració d’aquest dolent episodi de la història. L’acte ha tingut lloc junt a l’escultura que homenatja als xativins deportats al camp de concentració de Mauthausen, inaugurada el passat any 2019 com a espai per a la memòria, amb presència de familiars, de membres de l’Institut Lluís Simarro i de representants municipals i veïns i veïnes de Xàtiva.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha recordat en la seua intervenció que aquest dia 27 de gener es commemora el 75 aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, on van perdre la vida més d’1 milió de persones, jornada establida a nivell mundial per la UNESCO. «Hui és un dia de record arreu del món, com a homenatge a les víctimes de l’Holocaust, i de manera especial a Xàtiva, com a homenatge als 8 deportats de la nostra ciutat que van perdre la vida al camp de concentració nazi de Mauthausen». 630 valencians van ser deportats a aquell indret, dels que únicament van sobreviure 209.

«En un moment en que revifen les opcions polítiques que simpatitzen amb el totalitarisme feixista, és fonamental redoblar esforços per a que no es torne a reescriure la història i no s’oculte la veritat», ha indicat Cerdà, qui ha afegit que «és vital ensenyar a la joventut el dolor i les conseqüències dels conflictes bèl·lics que van marcar la primera meitat del segle XX, per a defensar la democràcia, la convivència i la tolerància front a l’amenaça del totalitarisme».

En l’acte també han intervingut la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero, així com representants de l’IES Lluís Simarro i dels familiars dels xativins deportats a Mauthausen. A més a més s’ha realitzat l’ofrena d’una corona de llorer i de ciris i clavells rojos als peus del monument.

Prèviament, a les 19:30 de la vesprada, ha tingut lloc a la Casa de Cultura la conferència «El Holocausto, una reflexión desde la Medicina», amb la que s’han iniciat els actes de la programació «Record permanent» que durarà fins el proper 16 de febrer, amb l’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació. En aquesta ponència, a càrrec de la professora d’Història a la Universitat Autònoma de Madrid Rosa Ríos Cortés i del metge i professor Esteban González López, s’ha explicat el paper que va jugar l’aspecte mèdic en aquest fet que va marcar la història. La conferència es repetirà aquest dimarts 28 de gener, a les 11:10 del matí, per als alumnes de l’Institut Luís Simarro, al mateix saló d’actes del centre educatiu.

D’altra banda, aquest dimarts 28 de gener també està prevista a la casa de Cultura la inauguració de l’exposició «Dues guerres, un record», amb la col·laboració de la CFPA Francesc Bosch i Morata i de l’IES Simarro. En ella es podrà veure documentació i imatges de l’arxiu personal de la família de Francesc Bosch i Morata -xativí primer Conseller de Cultura valencià durant la II República-; mentre que d’altra banda també s’homenatjarà als xativins deportats a Mauthausen amb un treball de l’Institut Lluís Simarro sobre els seus viatges i activitats amb l’Amical Mauthausen.

La resta d’activitats, entre les que destaquen l’estrena de la pel·lícula documental «Bosch i Morata. Sempre els 4», i teatre amb textos de Mario Benedetti, tindran lloc durant les properes setmanes.

WhatsApp Portal de Xàtiva