Xàtiva estrena la ruta de la memòria amb motiu de la jornada en record a les víctimes del franquisme

Desenes de persones han participat en la visita guiada pel tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, Sergio Rubio

116

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Xàtiva ha dut a terme hui l’acte en memòria de les víctimes del franquisme, el qual s’ha desenvolupat junt al monument «En defensa de la vida», a l’Avinguda Corts Valencianes. La jornada, a més, ha servit per presentar la ruta de la memòria, la qual ha comptat amb una visita guiada gratuïta de presentació a càrrec del tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva Sergio Rubio.

Aquesta nova ruta, impulsada gràcies al recolzament de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, es planteja com un itinerari lineal que s’inicia a l’Oficina de Turisme de Xàtiva, principal punt de trobada de totes les propostes turístiques i culturals de la ciutat, i finalitza al cementeri municipal. És totalment accessible i sense cap tipus de barrera arquitectònica, amb un recorregut de 6,4 kilòmetres, dificultat moderada i una duració estimada de 3 hores.

La ruta de la memòria compta amb onze punts d’interès mitjançant els quals s’estructuren els continguts teòrics del projecte, tractant de cobrir un ampli espectre d’aspectes relacionats amb la Guerra Civil a Xàtiva, des dels inicis del conflicte en l’àmbit xativí fins la influència de la propaganda i els moviments socials i sindicats locals.

Els espais pels quals es passa durant l’itinerari són l’Arxiu Municipal de Xàtiva (on s’ubicava el Casino Republicà i on es conserven importants fonts documentals de la II República i la Guerra Civil), Sant Domènec (principal focus de campanyes polítiques i mítings), Sant Agustí (Casa de la Ciutat durant la República), Sant Francesc (un dels llocs més conflictius durant el començament del colp d’estat atès que era un quarter militar), l’Aixopluc (monument en record del bombardeig de l’estació de 1939), l’antiga presó, el refugi del Trinquet i el cementeri (on es té constància de l’existència de dues fosses comunes).

A més a més també es fa parada en els monuments i espais memorialístics erigits a la ciutat en els darrers anys: el monument dedicat a les persones deportades als camps nazis, l’espai dedicat a Patrocini Camús i l’escultura «En defensa de la vida», a l’Avinguda Corts Valencianes, en homenatge als xativins que van ser represaliats després de la guerra civil espanyola.

En aquest últim espai és on s’ha desenvolupat, a les 19 hores, l’acte en memòria de les víctimes del franquisme celebrat hui, el qual ha consistit en l’ofrena de dues corones de llorer per part de l’Ajuntament i els familiars de les víctimes, i en un parlament a càrrec del regidor de Memòria Alfred Boluda.

«La ruta pretén, a través de la geografia de les places i carrers de Xàtiva, mostrar-nos la història de l’establiment d’un règim democràtic i com posteriorment va ser derrotat i es va establir una repressió cap a les persones que el varen defensar» ha manifestat el regidor de Memòria Alfred Boluda. El regidor ha explicat l’avanç d’un dia en la commemoració de l’efemèride de les víctimes del franquisme del País Valencià per raons de coincidència amb els actes de la Setmana Santa. Sobre aquesta efemèride, Boluda ha explicat que va ser establida per «la llei de memòria democràtica del País Valencià, aprovada en 2017, per a recordar el dia en què va morir tancat a la presó Miguel Hernández».

WhatsApp Portal de Xàtiva